Британският премиер Риши Сунак ще се срещне с председателя на

...
Британският премиер Риши Сунак ще се срещне с председателя на
Коментари Харесай

Сунак се среща с Фон дер Лайен на прага на сделка за Северна Ирландия

Британският министър председател Риши Сунак ще се срещне с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в понеделник в опит да реализират единодушие по нова договорка за споразумяване на комерсиалните въпроси за Северна Ирландия след Брекзит, съобщи " Ройтерс ".

Продължаващите повече от година прекъсвани и от време на време язвителни договаряния сред Лондон и Брюксел за преразглеждане на част от договорката за излизане от Европейски Съюз от 2020 година наподобява доближават своя край, макар че не е ясно дали възможното съглашение ще стига задоволително надалеч, с цел да задоволи критиците във Англия и Северна Ирландия.

" (Сунак и фон дер Лайен) се съгласиха да продължат работата си персонално за намирането на споделени на практика решения за редица комплицирани провокации към Протокола за Ирландия и Северна Ирландия ", се споделя в взаимно изказване, оповестено в неделя. " Председателят Фон дер Лайен ще се срещне с министър-председателя в Обединеното кралство на следващия ден ", се добавя в изказването.

Сунак се стреми да реализира триумф в договарянията, в които предшествениците му Борис Джонсън и Лиз Тръс се провалиха.
Този блян обаче е с риск да измести неговите вътрешни цели, защото той се стреми да преодолее големия недостиг в утвърждението в изследванията на публичното мнение за ръководещата Консервативна партия преди постоянните парламентарни избори идната година.
Дори и да бъде контрактувано с Брюксел, оповестяването на възможна договорка евентуално ще бъде единствено началото.

Ключови играчи в Северна Ирландия са сложили висока летва за типа договорка, която биха подкрепили, а измежду самите консерватори на Сунак към момента има разделения към Брекзит.

Като част от съглашението за излизане от Европейски Съюз, Англия подписа договорка с Брюксел, известна като протокола за Северна Ирландия, с цел да избегне налагането на политически противоречиви инспекции по 500-километровата сухопътна граница с членката на Европейски Съюз Ирландия.

Но протоколът на процедура сътвори граница за някои артикули, идващи от от Англия, тъй като остави Северна Ирландия в единния пазар за артикули на Европейски Съюз.

Търговско напрежение

По-рано в неделя, в кръг от изявленията, вицепремиерът Доминик Рааб сподели, че договорката ще адресира напрежението към търговията посредством облекчение на физическите инспекции на стоките, изисквани от Европейски Съюз според първичното съглашение.

Той също по този начин съобщи, че има очаквания договорката да отговори на опасенията, че Европейски Съюз може да наложи правила за Северна Ирландия, които не могат да бъдат повлияни от гласоподавателите и политиците в района.

Но Рааб не сподели, че европейските съдилища към този момент няма да имат думата в Северна Ирландия. Това беше основно искане на Демократическата юнионистка партия (DUP), която сега отхвърля да влезе в ново съглашение за шерване на властта в Северна Ирландия.

 Брегрет или за какво от ден на ден британци към този момент съжаляват за Брекзит Брегрет или за какво от ден на ден британци към този момент съжаляват за Брекзит

DUP е определила седем основни момента за бъдещата договорка. Според Sunday Times Сунак е уверен, че тя дава отговор на тези условия, само че водачът на партията DUP Джефри Доналдсън е " податлив да отхвърли договорката ".

Без утвърждението на DUP Северна Ирландия може да остане без децентрализирано държавно управление, което значи, че една от главните цели на предоговарянето на Сунак се е провалила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР