Британският премиер Риши Сунак бере ядове покрай богатата си съпруга. Сунак

...
Британският премиер Риши Сунак бере ядове покрай богатата си съпруга. Сунак
Коментари Харесай

Британският премиер бере ядове заради богатата си съпруга

Британският министър председател Риши Сунак бере кахъри около богатата си брачна половинка. 

Сунак стартира печели доверие съгласно социологическите изследвания, само че лейбъристите на сър Киър Стармър започнаха да го нападат персонално, виждайки в него опасност за изборите през 2024 година. 
-->
Британският министър председател е разследван от самостоятелна парламентарна комисия в Уестминстър за вероятен " спор на ползи " сред бюджетния закон за 2023 година на неговото държавно управление и един от дяловете на неговата доста богатата брачна половинка и индийска наследница Акшата Мърти в частна организация за детски градини в Англия - " Децата Кору ". 

Към момента не се води правосъдно или полицейско следствие, само че в процедурния устав на депутатите и министрите в Уестминстър разпоредбите за евентуални спорове на ползи са доста строги. По-конкретно: " Комисията по стандартите " на Камарата на общините (която се занимава тъкмо с този въпрос) реши да стартира вътрешно следствие на министър-председателя, откакто на 28 март към този момент изслуша Риши Сунак. 

По време на чуването английският водач отговори на съответен въпрос, заложен от лейбъристката депутатка Катрин Маккинел, която се поинтересува дали Сунак е заявил всичките си бизнес ползи. " Не, всичките ми бизнес ползи са декларирани ", отговори сбито Риши Сунак тогава, написа La Repubblica, представена от Блиц.

Сега, след неотдавнашното разкрития във вестниците за присъединяване на госпожа Сунак в " Децата Кору ", ръководителят на Комисията, самостоятелният юрист Даниел Грийнбърг, утвърди започването на вътрешно следствие, като се има поради, че законът за бюджета, утвърден от държавното управление преди няколко седмици, предоставя значителни отстъпки на разнообразни организации за детски градини. Сред тях също и " Koru Kids " на госпожа Сунак.

Премиерът побърза да се отбрани и от Даунинг стрийт увериха, че държавното управление ще сътрудничи изцяло на вътрешното следствие. Няколко дни след гореспоменатото чуване Сунак уведоми Комисията, че бизнес делата на брачната половинка му са били вярно отразени в регистъра на ползите на министерството. 

Цитираният от Сунак лист с министерски спорове на ползи обаче е обособен и друг от регистъра на ползите на обособените депутати. Ако в първия случай Сунак споделя, че е извършил всичките си отговорности, съгласно самостоятелната комисия това не се е случило във втория случай.

Случаят в други страни може да наподобява комичен, само че не и във Англия. Акшата Мурти е щерка на индийския милиардер Н. Р. Нараяна Мурти - създател на ИТ колоса Infosys. Компанията неотдавна получи дял от към 5 милиона от фамилния бизнес - в резюме сума, по-висока от това, което госпожа Сунак би могла да завоюва от бизнеса с детски градини с помощта на закона за бюджета на нейния брачен партньор министър-председател. 

Но английският парламент има строги и ненарушими правила, даже Борис Джонсън го видя след абсурда " Партигейт ". Така че сега е мъчно да се каже дали Сунак ще избегне наказването и дали то ще варира от просто увещание и санкция до искане за премахване от поста.

Новината сигурно е в интерес на лейбъристите на Стармър, които разказват министър-председателя като чичо Скрудж, който мисли доста за личните си ползи и малко за тези на жителите. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР