Британският премиер Борис Джонсън ще бъде днес в Близкия изток

...
Британският премиер Борис Джонсън ще бъде днес в Близкия изток
Коментари Харесай

Джонсън в Рияд за „широка коалиция“ срещу заплахата от Путин

Британският министър председател Борис Джонсън ще бъде през днешния ден в Близкия изток за диалози, в които ще призове Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да усилят производството на нефт в отговор на войната в Украйна за облекчение на задаващата се енергийна рецесия, потвърдиха от Даунинг стрийт.

Имаше неизясненост дали Джонсън ще пътува до Саудитска Арабия откакто през уикенда в страната бяха екзекутирани 81 души, само че към този момент бе публично доказано, че английският министър председател ще се срещне със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Даунинг стрийт заяви, че Джонсън ще повдигне въпроса за човешките права и практикуването на смъртното наказване, само че не загатна нищо за това дали Джонсън ще повдигне и въпроса за убийството на журналиста Джамал Хашоги, за което се твърди, че престолонаследникът има пръст.

Запитан от Скай нюз дали търси поддръжка от „ неприятни “ страни като Саудитска Арабия и Иран за справяне със опасността от Владимир Путин, Джонсън сподели, че е належащо да се гради „ допустимо най-широка коалиция “. Той съпостави Путин с „ наркодилър, който зарибява западните народи с съветски петрол и газ “ и че е нужно светът да стартира да заобикаля да бъде изнудван от Путин. 

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са най-големите производители на нефт в ОПЕК и имат задоволително запаси да усилят количеството на пазара, само че до момента не са давали знаци за смяна на индустриалната им политика, макар увеличаващите се енергийни цени вследствие на съветската война в Украйна.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР