Британският писател от индийски произход Салман Рушди получи Наградата за

...
Британският писател от индийски произход Салман Рушди получи Наградата за
Коментари Харесай

Салман Рушди получи Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

Британският публицист от индийски генезис Салман Рушди получи Наградата за мир на Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите по време на Франкфуртския панаир на книгата.

Церемонията в църквата Свети Павел във Франкфурт мина под сянката на споровете в Украйна и в Израел. През 1989 година тогавашният ирански водач Аятолах Хомейни прикани Рушди да бъде погубен поради романа " Сатанински строфи ", умишлен за светотатствен и афектиран за исляма.

76-годишният публицист загуби зрението на едното си око след офанзива с нож на сцената на литературна конференция в щата Ню Йорк през август 2022 година

В речта си във Франкфурт Салман Рушди се концентрира върху войната и в Украйна, и на Израел против Хамас.

" Война, родена от тиранията и алчността за власт и за завоевания на един мъж - печален роман, който няма да е чужд за немската аудитория. И още един горчив спор избухна в Израел и в Ивицата Газа. Мирът сега ни се коства фикция, родена от приложимост на опиат. Дори самото значение на думата е нещо, за което воюващите страни не могат да реализират единодушие. Мир в Украйна значи освен това от прекъсване на сраженията, а би трябвало да значи връщане на окупираните територии и гаранции за суверенитет. Мирът сред израелци и палестинци наподобява по-далечен от всеки път ", съобщи Салман Рушди.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР