Британският отбранителен мозъчен тръст към Кралския институт на обединените служби

...
Британският отбранителен мозъчен тръст към Кралския институт на обединените служби
Коментари Харесай

Планът на ФСБ за Украйна - проекция на Кремъл в Киев и агенти

Британският защитителен мозъчен концерн към Кралския институт на обединените служби RUSI твърди, че съветските служби за сигурност и разузнаване са доста по-успешни от самата съветска войска след пълномащабното навлизане в Украйна. Въпреки триумфите си в работата си службите имат е фундаментални дефекти, които имат значение за неуспеха на проектите за съветската инвазия в Украйна. Един от тези дефекти е желанието да се угоди на съветския президент по всеки вероятен метод.

Основните заключения от отчета " Предварителни уроци от неконвенционалните интервенции на Русия по време на руско-украинската война, февруари 2022 година - февруари 2023 година ", направен от специалистите на RUSI, Джак Уотлинг, Александър Данилюк и Ник Рейнолдс, препредава BBC. Докладът се основава на многочислени изявленията с представители на украинското разузнаване, службите за сигурност и правоприлагащите органи - създателите са разговаряли с тях както преди, по този начин и след началото на спора. Изследователите са употребявали и материали, открити на бойното поле в Украйна или получени от други източници от съветските служби за сигурност и техните сътрудници.

Благодарение на деликатното обмисляне ФСБ и другите специфични служби са съумели бързо да проведат интервенции на окупираните от съветската войска територии и да реализират забележителни триумфи в организирането на окупационни режими.

При планирането на нашествието Москва е разчитала на необятна мрежа от сътрудници на съветските специфични служби в Украйна. Структурите на съветските специфични служби, които в доста връзки следват руските доктрини, обаче имат редица съществени дефекти, които са попречили на съветската войска да осъществя предвоенните си проекти.

Култура на отчетност и работа за Путин

На фундаментално равнище съветските разследващи служби не разполагат с трезва оценка на личните си старания или най-малко с честността да рапортуват тъкмо за тях, се споделя в отчета.

Специалните служби са натоварени със задачата да реализират резултати, само че не вършат самостоятелна оценка на жизнеспособността на личните си проекти, което основава просвета на отчетност, в която чиновниците се възползват от несъразмерен оптимизъм. Освен това наподобява съществува систематичен проблем с преувеличаването на триумфите и прикриването на слабостите пред началниците.

Друга уязвимост на съветския метод е неговата традиционност. Руската система наподобява не предизвиква самостоятелния метод към всяка интервенция. Както означават създателите, когато обстановката не се развива по проект, службите за сигурност се връщат автоматизирано към изпитани способи от руската ера. Тези способи бързо се възпроизвеждат във всички сили, участващи в интервенцията, което разрешава бързото им идентифициране и отговор с контрамерки.

Службите за сигурност са насърчавани да създават интервенции в сходство с тяхното схващане за желанията на президента Владимир Путин, а разпределението на ресурсите зависи от това коя от тях в по-голяма степен дава отговор на неговите стремежи. Тази вътрешна конкуренция разрешава на Путин да поддържа надзор и да награждава или санкционира шефове и чиновници на службите, без те в никакъв случай да се усещат в цялостна сигурност.

Тази динамичност най-добре се разказва с фразата, употребена от английския историк и откривател на нацизма Йън Кършоу, който разказва упоритостите на страната на Хитлер като " работа към фюрера ", при която президентът слага цели, а държавните органи се стремят да ги реализиран, без да се преценяват със средствата.

Това също по този начин нарушава достоверността на разбора: личните вероятности се преувеличават, а неуспехите да се приписват на мащаба на напъните на съперника. Въпреки неуспеха като цяло в Украйна, надали това ще попречи на съветските служби да продължат на заемат централно място в ръководството на Руската страна в бъдеще, се споделя в отчета.

Агенти - по какъв начин е била готова интервенцията

Като главен механизъм за своята " специфична военна интервенция " съветските военни залагат на вътрешната дестабилизация и анархия на Украйна, която е трябвало да наруши системата на ръководство и военното командване и надзор, да подкопае публичното доверие в държавните институции, да понижи стабилността на страната и да сведе до най-малко помощта за Украйна от интернационалните сътрудници.

При тези условия Москва не е разчитала на сериозна опозиция, за което свидетелстват логистичните провали в първата фаза на интервенцията. Малка група планиращи се е надявала да повтори триумфа на Кримската интервенция от 2014 година, която също се основаваше на неналичието на военна опозиция от страна на Украйна.

Според отчета на RUSI ФСБ е взела участие интензивно в планирането на нашествието, като явно е имала за задача да приготви проекти за окупацията на Украйна през юли 2021 година Това е изисквало подготовката на обширна агентура на ФСБ, тъй че през есента на 2021 година съветските сътрудници в Украйна са почнали да вървят на краткосрочни почивки в курорти в Турция, Кипър и Египет, където са се срещали със своите ръководители.

Внимание се обръща на метода на деяние на съветските служби за сигурност - те избират да сведат до най-малко работата на сътрудниците от Русия, като вместо това вербуват сътрудници на място, които основават и ръководят свои лични мрежи.

" Ако тези хора заемат политическа, икономическа или бюрократична позиция в целевата страна, те могат да вербуват хора не като съветски сътрудници, а като свои персонални клиенти, които по този метод стартират неумишлено да предизвикват съветските ползи ", се отбелязва в отчета. Това е форма на рекрутиране под подправен байрак, при която сътрудникът може да има вяра, че е получил задача от името на чиновник на личната си страна, даже в случай че задачата в последна сметка е измислена и идва от Москва.

В случая с Украйна тази роля са играли няколко високопоставени чиновници и политици, свързани с съветските служби за сигурност в продължение на десетилетия, се споделя в отчета.

Агенти на съветските специфични служби са проникнали и са се опитвали да реализират вътрешна дестабилизация в Украйна, в това число и в украинското разузнаване, правоприлагащите органи, други държавни органи, политически партии, публични организации, а и престъпни структури.

Високопоставените сътрудници в украинското държавно управление са разполагали със личен огромен уред, който се е употребявал за разнообразни задания - от преместване на парични средства до образуване на тайни квартири. Тези низови сътрудници варират от лоялни на Русия украинци до елементарни платени сътрудници, постоянно и от престъпните среди.

Макар че този уред нямаше огромно значение за проектите за инвазия, той се оказа извънредно значим за съветските дейности в окупираните територии след офанзивата.

Авторите означават и смисъла на Руската православна черква като единствената организация, подкрепяща идеологически ангажирани сътрудници на съветското въздействие. Тъй като връзките сред страната и религиозните институции са много внимателен въпрос, даже след нашествието украинските управляващи не съумяват незабавно да лимитират работата на тези елементи от съветския уред.

Руските сътрудници също по този начин е трябвало да предизвикат всеобщи митинги. И този проект включва освен провокации, само че и проект да се повлияе на висшето управление на Украйна да се откаже от курса си в навечерието на нашествието и по присъединение към НАТО да се заеме неутрална позиция. Така съгласно съветските специфични служби това е трябвало да предизвика всеобщи митинги, сходни на Майдана преди десетилетие, което улесни дестабилизирането на страната посредством парализиране на силовите структури и военното командване.

Нищо от това обаче не се случи в реалност.

Грешки при планирането

Авторите на отчета означават, че високопоставени чиновници от съветското разузнаване са предложили отсрочване на нашествието за лятото на 2022 година - съгласно тях при започване на годината към момента не са били налице нужните условия за бърза победа. Москва обаче е решила да работи, тъй като Кремъл е считал, че схваща украинската политика.

Вероятно това мнение е било подсилено и от някогашни украински високопоставени чиновници, живеещи в Москва. Изброяват се представители на режима на Янукович, които постоянно си сътрудничат с съветските специфични служби: някогашният министър на защитата Павло Лебедев, някогашният началник на СБУ Александър Якименко, някогашният министър на вътрешните работи Виталий Захарченко и някогашният началник на президентската администрация Андрий Клюев.

Прибързаното и не изцяло квалифицирано навлизане е доказателство, че съветските сътрудници са преувеличили степента на своето въздействие и че на самите служби за сигурност е било подредено да се приготвят и да подкрепят окупацията в границите на избран период, вместо да правят оценка нейната дълготрайна жизненост. Според отчета тази институционална просвета на осъществяване на заповеди е една от аргументите за неуспеха на първичните проекти за навлизане в Украйна.

Мрежите, основани от съветските служби за сигурност, са били предопределени за други задания и са се оказали несъответствуващи за деяние в нескончаем спор. Освен това закононарушенията против цивилни жители трансформираха отношението към Русия освен измежду елементарните украинци, само че и измежду представителите на проруските организации.

Макар че цялостната капитулация на Киев би била желателна за Москва, в реалност Русия се е надявала да окупира Украйна посредством парализиране на централния държавен уред, съчетано с капитулация на обособени изолирани украински елементи. " Изглежда, че руснаците неправилно са проектирали своята просвета на ръководство от горната страна надолу и върху Украйна ", считат създателите.

Успехът на съветските служби - надзор

Въпреки обстоятелството, че събитията в Украйна протекоха по изцяло друг сюжет, не е вярно да се счита, че съветските проекти са били изцяло неправилни. В окупираните територии руснаците демонстрираха, че могат да управляват популацията и да ръководят контраразузнавателния уред с задоволително сътрудници.

Окупационните администрации и гарнизони са подпомагани в активността си от локални чиновници на реда и държавни чиновници, вербувани преди войната като сътрудници на съветските секрети служби. Според някои предвоенни оценки тези хора е трябвало да заловят локалните управляващи и по-късно да ги предадат на руснаците. На процедура вербуваните сътрудници са били доста по-малко от докладваното или записано в плановете.

Например от 800-те съветски сътрудници, разпознати в окупираните региони на Харковска област, множеството са били младши чиновници в локалните управляващи, в това число в отдели като Горското стопанство. По-малко от 100 чиновници на локалните правоприлагащи органи са сътрудничили на руснаците.

Плановете на ФСБ обаче не изискват болшинството или даже забележителна част от популацията да приветства нахлуването. Въз основа на опита от Чечня, планирането приема, че с цел да бъде окупационният режим ефикасен, 8% от популацията би трябвало да му сътрудничи - непринудено или със мощ. Между другото, след разбор на обстановката в регионите под съветски надзор, самото украинско разузнаване доближи до извода, че оценките на ФСБ като цяло са били правилни.

Друга мощна страна на неконвенционалния боен капацитет на Русия е систематичната методология за угнетяване на окупирани територии. Чеченският опит демонстрира, че за цялостното потушаване на съпротивата може да е належащо повече от едно потомство, само че това не значи, че съпротивителната активност съществено заплашва позициите на Русия.

В градовете под съветски надзор, окупационната администрация управлява магазините, дистрибуцията на храни и услугите. Достъпът до тези услуги е различен лост за насила, освен за угнетяване на опозицията, само че и за поощряване на съдействието.

Авторите на отчета означават и триумфите на съветските специфични служби в потреблението на цифровите технологии, посредством които те основават огромна база данни за жителите на окупираните територии - кой къде живее и работи, дали е обвързван с украинските служби за сигурност, къде живеят и работят роднините му и така нататък Специалните служби са съставили обширни описи на изявени и високопоставени поддръжници на украинското държавно управление, с цел да ги отстраняват, в случай че е допустимо, или да ги заловят за показни правосъдни процеси.

Системни дефекти

Авторите означават, че макар всички преимущества на съветския метод към неконвенционалната война, при него се открояват и ясни систематични дефекти.

По-специално, наклонността да се разчита на дребен брой елитни сътрудници, които ръководят лични мрежи, значи, че елиминирането на някои от тези сътрудници има непропорционално влияние върху опциите на съветското разузнаване.

По отношение на фронтовото разузнаване и целеуказването и макар положителните благоприятни условия за събиране на информация, обърканата скица за обработка на данни води до доста закъснение на удара по набелязаните цели. По предписание това лишава най-малко един ден, в случай че не и доста повече, изключително когато ударът ще бъде нанесен с ракети с морско базиране. Освен това някои от изумените цели са остарели и нефункциониращи като такива военни обекти, което може да се пояснява като подготвеност на разследващата общественост да си измисля цели даже при липса на настояща разследваща информация.

Един от изводите от обществената част на отчета: Заплахите, разказани в отчета - рекрутиране на високо равнище и основаване на поддържащ уред - не са проблем единствено за Украйна: неотдавнашните арести на съветски сътрудници в немското разузнаване и новите опити на Москва да дестабилизира Молдова служат като увещание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР