Британският министър на отбраната потвърди появилата се по-рано днес информация,

...
Британският министър на отбраната потвърди появилата се по-рано днес информация,
Коментари Харесай

Великобритания доставя на Киев крилати ракети с голям обсег

Британският министър на защитата удостовери появилата се по-рано през днешния ден информация, че Англия доставя Украйна с крилати ракети с огромен обхват " Сторм шадоу " (Storm Shadow), съобщи Ройтерс.

Новите оръжия ще разрешат на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да нанасят удари по съветски военни елементи, муниции и депа за гориво, които са отдалечени доста от фронтовата линия.

От месеци насам Киев упорства за ракети с огромен обхват, само че поддръжката, оказвана от Англия и други съдружници като Съединени американски щати, до момента беше лимитирана до оръжия с по-малък обхват.

" Просто не желаеме да стоим със скръстени ръце, до момента в който Русия убива цивилни ", сподели Уолъс пред английския парламент. " Русия би трябвало да признае, че самите ѝ дейности доведоха до това въпросните системи да бъдат предоставени на Украйна ", добави той.

Британският министър на защитата уточни, че Лондон дава тези оръжия, с цел да могат да бъдат употребявани от украинците в границите на суверенната им територия, а не навътре в Русия.

По-рано Кремъл предизвести, че в случай че Англия изпрати на Украйна сходни ракети, това ще наложи " съответен отговор от съветската войска ".

Обединеното кралство и западните страни тази година усилиха военната си поддръжка за Киев. През последните седмици Уолъс и английският външен министър Джеймс Клевърли организираха диалози със Съединени американски щати за спомагателна помощ за Украйна.

Войната се намира в повратна точка, като се чака Киев да разгърне новата си контраатака, откакто в продължение на шест месеца държеше войските си в отбранителна позиция, а през зимата Русия организира огромна атака и завладя обилни територии, отбелязва Ройтерс.

Белият дом не възнамерява да последва образеца на Англия и да изпрати ракети с огромен обхват на Украйна, заяви през вчерашния ден " Политико ". Според изданието, повода за това е, че Съединени американски щати имат опасения, че нямат задоволително в своя боеприпас.

" От военна позиция имаме относително малко ATACMS и би трябвало да сме сигурни, че поддържаме личните си ресурси от муниции ", сподели ръководителят на Обединения комитет на шеф щабовете Марк Мили пред " Дифенс уан " през март.

Съединени американски щати ще дават още 1,2 милиарда $ дълготрайна военна помощ на Украйна за по-нататъшно подсилване на нейната противовъздушна защита. Пентагонът съобщи, че ще финансира изпращането на муниции и дронове за противовъздушна защита и ще даде съоръжение, което да помогне да бъдат модифицирани западните противовъздушни пускови установки, ракети и радари, тъй че те да могат да се употребяват с украинските системи. Ще бъдат закупени също артилерийски снаряди, муниции за гаубици, ще бъде оказана и помощ при сателитното снимане, като ще бъдат отпуснати и средства за настоящата поддръжка и обезпечаване на аварийни елементи за разнообразни системи. Официални представители на Съединени американски щати оповестиха, че оръжията включват и системи за противовъздушна защита със междинен обхват ХОК (HAWK). Те пожелаха да запазят анонимност, защото това не е още публично оповестено.

Англия и други западни страни усилиха своята военна помощ за Украйна тази година, като Лондон съобщи през януари, че ще изпрати 14 от своите съществени бойни танкове " Чалънджър 2 " на Украйна - заричане, което бе последвано и от други страни, в това число от Съединени американски щати и Германия.

Миналата седмица ръководена от Англия група европейски страни изиска от компании да заявяват дали имат интерес за доставка на ракети с обхват на деяние до 300 километра на Украйна, само че Лондон съобщи във вторник, че не е взето дефинитивно решение за доставката на оръжията.

Ракетите " Сторм шадоу ", създавани от европейския производител на ракети " Ем Би Ди Ей " (MBDA), са изстрелвани от въздуха крилати ракети с огромен обхват, предопределени за офанзиви против укрепени бункери и основна инфраструктура. Те са с обхват на деяние от над 250 километра, съгласно уеб страницата на компанията.

 

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР