Британският крал Чарлз Трети бе коронясан официално днес на пищна

...
Британският крал Чарлз Трети бе коронясан официално днес на пищна
Коментари Харесай

Британският крал Чарлз Трети бе коронясан официално на пищна церемония в Уестминстърското абатство

Британският крал Чарлз Трети бе коронясан публично през днешния ден на обилна гала в Уестминстърското абатство, предадоха международните организации. Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби сложи 360-годишната корона на Свети Едуард на главата на монарха, който седеше на престол от 14-и век.
 
Предстоятелят на Англиканската черква произнесе думите " Бог да пази краля ", които бяха повторени от към 2200-те посетители, присъстващи на церемонията. По-рано 74-годишният крал Чарлз бе показан с редица исторически регалии - от златни кълба и украсени със скъпоценни камъни мечове до жезъл с най-големия прозрачен елмаз в света.
 
Новият английски монарх наследи на трона своята майка кралица Елизабет Втора. Тя умря на 8 септември предходната година на 96-годишна възраст след седем десетилетия на престола. Елизабет Втора е най-дългогодишният английски монарх в историята. Тя е коронясана в Уестминстърското абатство на 2 юни 1953 година, когато голямата част от сегашните поданици на Обединеното кралство, а и от популацията на света, не са били родени.
 
Днешната гала отрази блян към опазване на традициите и пригаждане на хилодялетната английска монархия към съвременността, отбелязва Ройтерс. Чарлз автоматизирано наследи майка си като крал след кончината й. Коронацията не е от значително значение в този смисъл, само че е считана за самобитна легитимация на новия суверен пред обществото.
 
Днешната гала беше в по-малък мащаб от тази преди 70 години, само че въпреки всичко бе грандиозна, показва Ройтерс. Стотина международни водачи участваха на коронацията, която милиони хора по всички кътчета на планетата следиха по малкия екран. Времето в Лондон бе дъждовно, само че това не спря десетки хиляди хора - доста британци, само че и туристи от целия свят - да приветстват Чарлз Трети.
 
Коронацията обаче не празник за всички британци - преди церемонията английската полиция арестува водача на антимонархическа група и няколко негови почитатели. Протести имаше също в Глазгоу, Шотландия, и Кардиф, Уелс, заяви Ройтерс.
 
" Премахнете монархията, нахранете хората ", можеше да се прочете на един от издигнатите плакати. Самият Чарлз Трети се опита да се държи оптимално естествено, като след края на церемонията поздрави множеството към Уестминстърското абатство, преди да се насочи назад към Бъкингамския замък в златна колесница.
 
След това той излезе на балкона на двореца, заобиколен от кралското семейство, с цел да поздрави хилядите хора, които го приветстваха макар дъжда. След като един път се прибраха, крал Чарлз и кралица Камила излязоха повторно, с цел да помахат на множеството. Коронацията имаше изключително значение и за дългогодишната спътница в живота на английския монарх.
 
75-годишната Камила към този момент е кралица, а не просто кралица консорт. И до момента в който престолонаследникът, принц Уилям, имаше централно място на церемонията, то неговият по-малък брат, принц Хари, остана на назад във времето. По-големият наследник на английския крал се закле във честност към татко си.
 
За сметка на това принц Хари, който влезе в провокирал вниманието на целия свят спор със фамилията си, откакто се ожени за американската актриса Меган Маркъл, не излезе на балкона на Бъкингамския замък, въпреки преди този момент да участва на коронацията в Уестминстърското абатство. Топовни салюти по случай събитието имаше освен в Лондон, отбелязва ДПА.
 
Такива церемонии имаше също в Северна Ирландия и Шотландия 21 топовни салюта отекнаха в замъка Хилсбъро в английската провинция на остров Ирландия. В Шотландия, залпове имаше в замъците Единбург и Стърлинг.
 
Според изследвания на публичното мнение в Шотландия обаче болшинството поданици на провинцията в най-северната част на Англия не са проявявали интерес към коронацията на английския крал. В Уелс пък имаше социална прожекция на коронацията, а църковните камбани биха, с цел да приветстват крал Чарлз Трети.
 
Британският монарх бе приветстван от редица международни водачи - от американския президент Джо Байдън през председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до китайския държавен глава Си Цзинпин. Своите приветствия изпрати и Украйна, на която Англия е един от главните поддръжници след съветската инвазия през февруари предходната година.
 
За сметка на това Русия, която наред със своя съдружник Беларус бе измежду дребното страни, които не бяха поканени на церемонията, на собствен ред не поздрави Чарлз Трети.
 
Празненствата по случай коронацията на английския крал не престават и на следващия ден. През деня ще има улични веселби с ястие в цялото Обединено кралство, показва Би Би Си. Вечерта в замъка Уиндзор ще се състои продуциран от английското публично радио и телевизия концерт във връзка коронацията.
 
Сред изпълнителите ще бъдат италианският тенор Андреа Бочели, пианистът Лан Лан и артистите Лайнъл Ричи и Кейти Пери. Понеделник ще бъде освен това от почивен ден, в който хората няма да вървят на работа или на учебно заведение. Британците са насърчени да се включат в благотворителни прояви по линия на самодейността Голяма помощ (Big Help Out), отбелязва Би Би Си.

Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР