Британският крал Чарлз III се отправя към Кения в понеделник,

...
Британският крал Чарлз III се отправя към Кения в понеделник,
Коментари Харесай

Крал Чарлз III се отправя към Кения, докато призивите за колониални извинения нарастват

Британският крал Чарлз III се насочва към Кения в понеделник, първото му посещаване като монарх в страна от Британската общественост, където е изправен пред необятно публикувани апели за опрощение за злоупотреби, осъществени по време на колониалното ръководство.

„ Кралят и кралицата (Камила) са на път за Кения за четиридневно посещаване, което ще вземе най-хубавото от страната, от нейните млади софтуерни бизнесмени и създатели до нейните красиви гори и крайбрежие “, Бъкингамският замък сподели в X, някогашен Twitter.

Въпреки това, огромна част от фокуса преди пътуването беше върху колониалното ръководство, като дворецът сподели, че се чака Чарлз да се оправи с „ по-болезнените аспекти “ на историческите си връзки с Кения.

Това ще включва „ Извънредното състояние “ от 1952-1960 година, когато колониалните управляващи постановиха изключително състояние в отговор на партизанската акция на Мау Мау против европейските заселници.

Около 10 000 души -- основно от племето Кикую -- бяха убити по време на репресиите.

Кралското посещаване идва, когато Кения се готви да отпразнува 60 години самостоятелност от Англия през декември.

Изборът на Кения за първото му посещаване в страна от Британската общественост, откогато стана крал през септември предходната година, е специфичен резонанс за кралското семейство.

Там през 1952 година майката на Чарлз – починалата кралица Елизабет II – научава за гибелта на татко си, крал Джордж VI, отбелязвайки началото на нейното историческо 70-годишно ръководство.

Чарлз и Камила публично стартират визитата във вторник, когато ще бъдат посрещнати от президента на Кения Уилям Руто.

През два дни в столицата Найроби Чарлз ще се срещне с бизнесмени, млади кенийци и ще взе участие в държавен прием.

Той също по този начин ще посети нов музей, отдаден на историята на източноафриканската нация, и ще постави венец на гробницата на Неизвестният боец в градините Ухуру, където Кения разгласи самостоятелност през декември 1963 година

След това кралят и кралицата ще пътуват до пристанищния град Момбаса в Индийския океан, където ще посетят естествен резерват и ще се срещнат с представители на разнообразни религии.

„ Недвусмислено опрощение “

Въпреки че държавното управление на Кения съобщи, че диалозите ще се съсредоточат върху проблемите на околната среда, технологиите, нововъведенията и овластяването на дамите, настояванията за опрощение преобладаваха в обществения дискурс през последните дни.

В неделя, Кенийската комисия по правата на индивида прикани Чарлз да сервира „ недвусмислено обществено опрощение “ и да заплати репарации за злоупотреби, осъществени от колониалните управляващи.

„ Призоваваме краля от името на английското държавно управление да насочи абсолютно и недвусмислено обществено опрощение (за разлика от до доста внимателните, самосъхранителни и защитни изказвания на съжаление) за бруталното и нечовешко отношение, подложено на кенийските жители ", се споделя в него.

Според Бъкингамския замък Чарлз " ще отдели време по време на визитата, с цел да задълбочи разбирането си за греховете, понесени през този интервал от народа на Кения ".

След траяла години правосъдна борба, Англия се съгласи през 2013 година да компенсира повече от 5000 кенийци, които са претърпели малтретиране по време на протеста на Мау Мау, в договорка на стойност близо 20 милиона паунда (25 милиона $ по днешните курсове).

Всеки просител получи към 2600 паунда след приспадане на правосъдните разноски.

По това време тогавашният външен министър Уилям Хейг сподели, че Англия „ откровено съжалява “ за злоупотребите, само че не сервира цялостно опрощение.

„ Спасете Британската общественост “

Друг продължаващ източник на напрежение е наличие на английски войски в Кения.

През август Народното събрание на Кения стартира следствие на активността на английската войска, която има база в покрайнините на Нанюки, град на към 200 километра (120 мили) северно от Найроби. < p> Чарлз няма да отиде в Нанюки по време на това пътешестване, четвъртото му пътешестване до Кения.

Британският вестник Daily Mail разгласи Кения като " първата спирка " на " задачата " на Чарлз да избави Британската общественост.

Повече от дузина народи от групата на Британската общественост от 56 страни към момента признават монарха на Обединеното кралство за държавен глава.

Но шумът да стане република пораства измежду някои, в това число Ямайка и Белиз, като Барбадос ще премине през 2021 година

„ Покойната кралица беше доста обвързвана с Британската общественост “, сподели Попи Кълън, учител по африканска история в университета в Кеймбридж.

„ Предполагам, че английското държавно управление ще желае кралят да направи нещо сходно, с цел да опита и да увеличи неговия престиж или да го резервира дружно. "

Кралското пътешестване идва 40 години след държавното посещаване на Елизабет в Кения през ноември 1983 година

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР