Британският консервативен политик Брандън Луис, който беше шеф на Министерството

...
Британският консервативен политик Брандън Луис, който беше шеф на Министерството
Коментари Харесай

Бивш британски правосъден министър отиде на работа в компания, основана от руски олигарси

Британският закостенял политик Брандън Луис, който беше началник на Министерството на правораздаването в държавното управление на Лиз Тръс и беше част от кабинета на Борис Джонсън, получи поста консултант в интернационалната капиталова група LetterOne, учредена от съветския бизнесмен Михаил Фридман. Според вестник The Guardian на новата си позиция Луис, който остава член на Камарата на общините, ще получава 250 хиляди паунда (около 311 хиляди долара) годишно за осем часа работа на седмица.

Фридман и бизнес сътрудникът му Петр Авен, които имат 49% от акциите на LetterOne, са под наказания във Англия и Европейски Съюз. Въпреки това Луис получи позволение да си сътрудничи с LetterOne от съответния английски регулатор - Консултативния комитет по бизнес назначения. Като някогашен член на държавното управление обаче му беше неразрешено да лобира за ползите на LetterOne в Камарата на общините в продължение на две години от момента, в който напусна кабинета. Луис също няма да може да взе участие в правосъдната борба сред LetterOne и английското държавно управление, което през декември 2022 година подреди на групата да продаде своя районен интернет снабдител Upp заради опасения за сигурността. През април тази година LetterOne съобщи, че ще апелира решението на английските управляващи, взето въз основа на новия закон за националната сигурност и вложенията.

Председател на Борда на шефовете на LetterOne е английският банкер, член на Камарата на лордовете и някогашен министър на труда за търговията, вложенията и бизнеса (2009-2010) Мервин Дейвис. Той акцентира, че откакто Фридман, Авен и техните сътрудници напуснаха всичките си позиции в LetterOne при започване на март 2022 година, глобените съветски милиардери към този момент не вземат участие в ръководството на групата. Акциите им в LetterOne бяха замразени вследствие на наложени против тях наказания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР