Британският комик Джими Кар изкарва в момента пари с един

...
Британският комик Джими Кар изкарва в момента пари с един
Коментари Харесай

Вицове за ромите и Холокоста: скандалът с шоуто на Джими Кар

Британският комедиант Джими Кар изкарва сега пари с един анекдот за Холокоста, който показва избиването на хиляди роми по времето на Холокоста като нещо позитивно. А рецензиите отбива с аргумента, че го цензурирали.

Възмущение и митинги провокира английският комедиант Джими Кар с един „ анекдот “, обвързван с Холокоста и изтреблението както на евреи, по този начин и на синти и роми. В своето шоу, което се излъчва по „ Нетфликс “, комикът споделя буквално: „ Когато приказват за Холокоста, хората приказват за нещастието на шест милиона еврейски живота, погубени от военната машина на нацистите “. На това място във видеото, което към този момент се върти и в обществените мрежи, настава къса пауза, след което Кар продължава: „ Но те в никакъв случай не загатват хилядите „ роми “, убити от нацистите. Никой в никакъв случай не желае да приказва за това – тъй като никой в никакъв случай не желае да приказва и за позитивните аспекти “.

Как се притегля медийно внимание

Още при започване на своето шоу Джими Кар предизвестява феновете, че някои от шегите могат дефинитивно да съсипят цялата му кариера. Всъщност правилно е противоположното: като някогашен маркетингов управител Кар добре знае, че посредством провокации и потрес ще притегли медийно внимание и в последна сметка ще завоюва пари.

В отговор ръководителят на Централния съвет на синти и рома в Германия Романи Розе остро възрази против безсрамната корист с механизмите на публичната връзка: „ Ако той си мисли, че може по този афектиран метод да се майтапи с тези 500 000 избити синти и рома, единствено с цел да може най-после да се окаже самичък в ролята на „ жертва “ на „ културата на анулацията “, то това демонстрира само какъв брой презира хората “, сподели Розе. (Той има поради публикуваната изключително в някои университетски среди настройка избрани тематики или изрази се обкръжават с доста табута – бел.ред.)

По-нататък деятелят моли към медиите да осведомят за този случай и да не отклоняват вниманието си от надигащия се по света антициганизъм, който „ по исторически аргументи би трябвало да бъде жигосан също както антисемитизмът “. Според Розе, Джими Кар трови публичния климат и способства за разцеплението на нашето общество. Друг деятел и до неотдавна практикуващ комедиант, берлинчанинът Джани Йованович, разобличава постъпката на Кар като най-обикновена бизнес-стратегия: „ Кар се прави на жертва на някакво гонене, каквото въобще не съществува. И забогатява с всеки минал ден – за сметка на хора, които фактически са били преследвани. И към момента са “.

Реч на омразата

В изявление за Дъждовни води Йованович споделя още: „ Той афишира избиването на една група хора - ромите - за нещо „ положително “ и по този метод омаловажава това изтребване спрямо останалите. И това не се случва на някакво нереално ниво, то не е просто тайно подстрекателство. Това си е тирада на омразата “.

Самият Йованович неотдавна приключи комедийната си кариера, тъй като открил, че хората знаят за ромите прекомерно малко, заради което той самият не трябва употребява такива смешки: „ Спрях, тъй като открих, че когато пущам смешки за нашата общественост, някои хора се смеят в неправилния миг. Често пъти те се смеят на нас, а не дружно с нас “.

В съавторство с журналистката Ойндамола Алаше Йованович е написал книгата „ Аз, детето на дребното болшинство “, която ще бъде показана през март в Берлин. Той самият добре разбирал, че хората не посещават едно комедийно шоу, с цел да бъдат възпитавани, само че все пак моли за повече разнообразие в този бранш и в наличието, което се предлага на сцената. „ Комедийните скечове и сатирата могат да бъдат платформа за обществени и политически тематики в нашето общество. А хората на сцената би трябвало да си дават сметка за действителното систематизиране на силите и да осъзнават личните си привилегии. Истинската ирония постоянно насочва острието си нагоре, не надолу. “

Цитираните думи на комика Кар бяха коментирани и от настоящи политици. Британският министър председател Борис Джонсън сподели по този мотив: „ Такива мнения са доста смущаващи. Неприемливо е да се вършат смешки с ужасяващата същина на Холокоста “.

В една петиция на няколко ромски организации се упорства шоуто на Кар да бъде отстранено от „ Нетфликс “: „ Това е – ни повече, ни по-малко – прослава на Холокоста. Ние признаваме, че хуморът е нещо субективно. Но когато този комизъм не се отличава от фашистки и неонацистки възгледи, тогава явно са преминати всевъзможни граници “, се споделя в петицията. Тя е подписана към този момент от близо 20 000 души.

Дискриминация има и през днешния ден

Авторите ѝ цитират проучвания, съгласно които над 50% от англичаните имат негативни предразсъдъци към другите ромски групи в страната. Ето по какъв начин „ шегата “ на Кар в действителност води до „ нормализирането “ на дискриминирането и насилията против ромската общественост, която така и така е маргинализирана, написа в петицията.

Мемориалният комплекс „ Аушвиц “ прикани посредством обществената мрежа Туитър Кар да се осведоми персонално за ориста на синти и рома. В апела се споделя още, че е тъжно да се слушат изявления, които нараняват хората и омърсяват загатна за една покруса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР