Британският художник Деймиън Хърст изгори стотици свои картини в лондонската

...
Британският художник Деймиън Хърст изгори стотици свои картини в лондонската
Коментари Харесай

NFT пърформанс: Деймиън Хърст вече гори свои картини

Британският художник Деймиън Хърст изгори стотици свои картини в лондонската си изложба като част от плана.

Хърст, един от най-високо оценените художници в света, предложи на купувачите да избират сред физическите творби на изкуството или NFT - дигитален документ, съхраняван в блокчейн, който дава изключителни права върху фотоси, видеоклипове, аудио и всевъзможни други цифрови артикули

Пред десетки присъстващи в галерията той се появи в сребрист комбинезон и изгори една по една свои отпечатани на А4 картини от фамозната серия с точки.

" Инстинктивно усещам, че не е вярно да бъдат изгаряни творби на изкуството. Като се замисля обаче, знам, че би трябвало да го направя, тъй като това е част от процеса ", споделя художникът пред кореспонденти, хвърляйки картините в пламъците.
 



Хърст показа плана си Currency през юли 2021 година Той разгласи за продажба 10 000 произведения (картини с разноцветни точки) на цена от 2000 $ всяка. На всяко от творбите подхожда незаместим токен (NFT), който е неповторим и не може да бъде подправен или сменен с различен.

Купувачите имаха разполагаем една година – до 27 юли, с цел да изберат физическа картина или NFT.

Повече от половината (5149) взеха решение да запазят картината, останалите избраха токените. Именно техните творби на изкуството ще бъдат изгорени от Хърст. Това значи, че пламъците ще обхванат към 5000 произведения.

В първия ден на пърформанса е планувано изгарянето на 1000 картини. Останалите ще станат жертви на огъня на няколко дати през октомври.

На въпрос по какъв начин се усеща, когато изгаря творбите си, Хърст отговоря: " По-добре, в сравнение с чаках ". 
       View this post on Instagram                      
A post shared by Damien Hirst (@damienhirst)

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР