Британските учени изключиха най-лошия сценарий за глобалното затопляне, при който

...
Британските учени изключиха най-лошия сценарий за глобалното затопляне, при който
Коментари Харесай

Британските учени изключиха най-лошия сценарий за глобалното затопляне

Британските учени изключиха най-лошия сюжет за световното стопляне, при който поради парниковите газове междинната температура на нашата планета през 2100 година може да се повиши с 4-5 градуса по Целзий, написа в. " Гардиън ", представен от Българска телеграфна агенция.

Изданието се базира на проучване на експерти от университета в Ексетър. Организация на обединените нации предвижда, че при дойно увеличение на размера на въглеродния диоксид в атмосферата, температурата на планетата ще се повиши с 1,5-4,5 градуса по Целзий. Този индикатор учените назовават сензитивност на климата. Но по мнението на проф. Питър Кокс и неговите сътрудници, употребявайки нови методики на проучване, те са получили други параметри. " Нашата разработка изключва на процедура както доста ниските, по този начин и доста високите стойности на чувствителността на климата ", съобщи ученият.

По плановете на английските откриватели междинната температура може да се увеличи до 2,2-3,4 градуса по Целзий. А най-вероятната оценка е 2,8 градуса.

От една страна това е мотив за оптимизъм, защото в случай че прогнозата се окаже вярна, тя ще изключи най-разрушителните сюжети за световното стопляне. Но от друга, това значи, че сегашните проекти, лежащи в основата на Парижкия контракт за климата, на процедура ще се окажат неосъществими. Те плануват страните да вземат ограничения, с цел да не се допусне повишението на световните температури с над 2 градуса до 2100 година. Страните се ангажираха да задържат световното стопляне в границите на 1,5 градуса по Целзий.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР