Британски учени създадоха органоиди - миниатюрни функционални клетъчни модели на

...
Британски учени създадоха органоиди - миниатюрни функционални клетъчни модели на
Коментари Харесай

Учени създадоха мини плацента в лабораторна среда

Британски учени сътвориха органоиди - дребни функционални клетъчни модели на най-ранните стадии от развиването на човешка плацента, оповестиха Ройтерс и Франс прес.

Въпросните органоиди могат да допринесат да се разбере за какво някои дами имат затруднения по време на бременността си или не съумяват да износят плода си.

"Когато плацентата не действа както би трябвало, това може да провокира съществени проблеми, като да вземем за пример прееклампсия или преждевременно раждане. Познанията ни за плацентата обаче са лимитирани, тъй като липсват положителни пробни модели ", съобщи Маргерита Турко от екипа.

Медиците нормално тестват първо върху животни капацитета и надеждността на нови лекувания, предопределени за хората. "Човешката плацента обаче е прекомерно друга от тази на другите типове, затова животинските модели не са от изгода ", разясни ръководителят на проучването Ашли Мофет от Кембриджкия университет, който от повече от 30 години работи над развъждането на просвета от плацентни кафези.

Екипът му съумял да изолира и да сътвори просвета от кафези, известни като трофобласти. Те се образуват единствено няколко дни след оплождането и след това се трансформират в плацента и пъпна шнур. Така били основани мини плаценти, които възпроизвеждат ин витро действието на същинска плацента и отделят хормони и протеини, изменящи метаболизма у дамите по време на бременността.

Учените се надяват, че основаният от тях модел ще разреши да се изследват аномалии в развиването на плацентата, които могат да провокират проблеми по време на бременността.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. "Нейчър ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР