Британски съд постанови, че Джулиан Асанж не може да бъде

...
Британски съд постанови, че Джулиан Асанж не може да бъде
Коментари Харесай

Британски съд отложи екстрадицията на Асанж – липсвали гаранции, че няма да получи смъртна присъда в САЩ

Британски съд постанови, че Джулиан Асанж не може да бъде екстрадиран в Съединени американски щати по обвинявания в шпионаж, в случай че американските управляващи не подсигуряват, че няма да получи смъртно наказване , заяви АП. Това дава на създателя на WikiLeaks частична победа в дългата му правосъдна борба за публикуването на секретни американски документи от уеб страницата.

Двама съдии от Върховния съд обявиха, че ще дадат опция на Асанж да подаде нова тъжба, в случай че американските управляващи не дадат спомагателни гаранции в границите на три седмици какво ще се случи с него . Решението значи, че правосъдната сага, която се проточи повече от десетилетие, ще продължи - и Асанж ще остане в лондонския затвор " Белмарш " с висока степен на сигурност, където прекара последните пет години.

Съдиите Виктория Шарп и Джереми Джонсън обявиха, че Съединени американски щати би трябвало да подсигуряват, че на Асанж, който е австралиец, " ще бъде предоставена същата отбрана по Първата корекция като на жител на Съединените щати и че няма да бъде наложено смъртно наказване " .

Съдиите обявиха, че в случай че Съединени американски щати показват нови гаранции, " ще дадем опция на страните да създадат спомагателни изказвания, преди да вземем дефинитивно решение по молбата за позволение за обжалване " . Съдиите обявиха, че в случай че Съединени американски щати създадат тези изказвания, чуването ще се организира на 20 май.

Поддръжниците на Асанж настояват, че той е публицист, предпазен от Първата корекция, който е разкрил непозволени дейности на американските военни в Ирак и Афганистан, които са били в полза на обществото . Те настояват, че правосъдното му гонене е политически стимулирано и той не може да получи обективен развой в Съединени американски щати.

Съпругата на Асанж Стела съобщи, че създателят на Уикилийкс " е преследван, тъй като е разкрил същинската цена на войната в човешки животи " .

" Администрацията на Байдън не би трябвало да дава гаранции. Те би трябвало да се откажат от това срамно дело, което в никакъв случай не е трябвало да бъде завеждано ", сподели тя пред Върховния съд в Лондон.

Решението е взето след двудневно чуване във Върховния съд през февруари, на което юристът на Асанж Едуард Фицджералд съобщи, че американските управляващи се пробват да го санкционират за това, че " Уикилийкс " е разкрил престъпност от страна на държавното управление на Съединени американски щати в невиждан мащаб ", в това число изтезания и убийства.

Правителството на Съединени американски щати съобщи, че дейностите на Асанж са надхвърлили рамките на публицистиката, като е желал, крадял и безсистемно разгласил класифицирани държавни документи, които са застрашавали живота на почтени хора .

Съдиите отхвърлиха шест от деветте учредения за обжалване на Асанж, в това число изказванието, че преследването му е политическо. Те обявиха, че въпреки Асандж " да е работил по политически убеждения... от това обаче не следва, че настояването за екстрадицията му е отправено поради политическите му възгледи " .

Те одобриха три учредения за обжалване: опасността за свободата на словото на Асанж, изказванието на Асанж, че е подложен в неподходящо състояние, защото не е жител на Съединени американски щати, и рискът да получи смъртно наказване.

Американските управляващи дадоха обещание, че Асанж няма да получи смъртно наказване, само че съдиите обявиха, че " нищо в съществуващото обезпечаване не попречва категорично налагането на смъртно наказване " .
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР