Британски кораб за полярни изследвания е пресякъл пътя на най-големия

...
Британски кораб за полярни изследвания е пресякъл пътя на най-големия
Коментари Харесай

Британски изследователски кораб пресече пътя на най-големия айсберг в света

Британски транспортен съд за полярни проучвания е пресякъл пътя на най-големия айсберг в света - " щастлива " среща, която е разрешила на учените да съберат проби от водата към големия мразовит блок, до момента в който той се отдалечава от водите на Антарктида, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира Британския антарктически институт в понеделник.

Плавателният съд " Сър Дейвид Атънбъро ", който е на път към Антарктида за първата си научна задача, е минал покрай огромния айсберг, прочут като А23а, в петък.

Леденият блок, който е три пъти по-голям от Ню Йорк, в продължение на повече от три десетилетия беше затънал в морето Уедъл, откакто се е отделил от антарктическия мразовит шелф Филхнер през 1986 година

През последните месеци обаче А23а стартира да се отмества и в този момент се е преместил в южната част на Атлантическия океан, подпомаган от вятъра и теченията. 

" Невероятен шанс е, че маршрутът на айсберга от морето Уедъл се намираше тъкмо против нашия път и че на борда беше верният екип, с цел да се възползваме от тази опция ", споделя Андрю Майерс, основен академик на изследователския транспортен съд.

Лора Тейлър - изследователка, работеща на плавателния съд, съобщи, че екипът е взел проби от повърхностните води на океана към маршрута на айсберга. Това ще даде опция да се дефинира какъв живот може да се образува към него и по какъв начин леденият блок, а и други сходни на него въздействат на въглерода в океана. 

" Знаем, че тези големи формирания могат да обезпечат хранителни субстанции на водите, през които минават, създавайки процъфтяващи екосистеми в другояче по-малко продуктивни региони. Това, което не знаем, е каква е разликата сред съответните айсберги, техния мащаб и други ", споделя тя. 

Корабът " Сър Дейвид Атънбъро ", кръстен на английския естествоизпитател, е на 10-дневно научно странствуване, което е част от план на стойност 9 млн. английски лири (11,3 млн. щатски долара) за проучване на това по какъв начин антарктическите екосистеми и морският лед подтикват световните океански цикли на въглерод и хранителни субстанции. 

От Британския антарктически институт обявиха, че резултатите от проучването ще оказват помощ да се усъвършенства разбирането за това по какъв начин изменението на климата се отразява на южната част на Атлантическия океан и на живеещите там организми.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР