Британски и френски учени установиха, че емпатията - способността да

...
Британски и френски учени установиха, че емпатията - способността да
Коментари Харесай

Емпатията е донякъде свързана с гените

Британски и френски учени откриха, че емпатията - способността да схванеш възприятията на близък и да им обърнеш внимание, е най-много разследване от претърпяното, само че е също ненапълно обвързвана с гените, съобщи Франс прес.
 
Откритието е още една крачка напред към опознаването на аутизма. Свързаното с него разстройство визира така наречен когнитивна емпатия. " Става въпрос за най-голямото генетично проучване върху емпатията - употребявани са данни за над 46 000 души ", разясниха от института " Пастьор " в Париж.

 
Не съществува справедлива преценка за емпатия. Учените обаче фокусирали вниманието си върху коефициент за емпатия, основан върху въпросник от 2004 година на Кембриджкия университет. Геномите на въпросните 46 000 участници били оценени въз основа на проби от слюнката и съпоставени с отговорите във въпросника.
 
" Основният извод е, че емпатията е частично генетична ", се споделя в официално съобщение на института " Пастьор ". " Поне една десета от тази променлива е обвързвана с генетични фактори.
 
Освен това проучването удостовери, че дамите изпитват по-голяма емпатия спрямо мъжете. Тези разлики обаче не се дължат на ДНК, а се изясняват с други негенетични биологични фактори, да вземем за пример хормонални, или небиологични, като социализацията.
 
Учените от Кембридж установили също, че генни вариации, свързани с по-слаба емпатия, са рисков фактор за аутизъм.
 
Резултатите от проучването са оповестени в Science Translational Psychiatry.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР