Британски градове няма как да бъдат обявени за Европейска столица

...
Британски градове няма как да бъдат обявени за Европейска столица
Коментари Харесай

След Brexit британски градове няма да стават Европейски столици на културата

Британски градове няма по какъв начин да бъдат оповестени за Европейска столица на културата през 2023 година , въпреки че и сега е допустимо страни отвън Съюза също да аплайват за купата.
Това заяви Европейската комисия на държавното управление на Англия, написа изданието Politico.
„ След Brexit присъединяване на Англия в мероприятието Европейска столица на културата няма да е допустимо “, написа в писмо от Мантин Райхертс, общоприет шеф на отдела по просвета и обучение на Европейска комисия.
Истанбул, Рейкявик и норвежкият град Ставангер са били европейски столици на културата, въпреки и да са отвън Европейски Съюз. Според Райхертс само страни членки на Европейски Съюз и кандидат-членки и членове на Европейската икономическа зона могат да аплайват, а Англия няма да се числи към нито една от тези групи откакто напусне Съюза през 2019 година
Решението Англия да кандидатства за Европейска столица на културата е взето през 2014 година През октомври 2017 година градовете Дънди, Нотингам, Лийдс, Белфаст и Милтън Кейнс показаха интерес да бъдат домакини през 2023 година, съобщи Фокус.
Целта на мероприятието е да се подчертае благосъстоянието и разнообразието на културите в Европа, да се ускори интернационалното въздействие на страните, получили купата и да се ускори туризма и културната активност в тях.
В предишното два английски града са били Европейска столица на културата - Глазгоу през 1990 година и Ливърпул през 2008 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР