Британската компания за производство на биоразградими опаковки от гъбен мицел

...
Британската компания за производство на биоразградими опаковки от гъбен мицел
Коментари Харесай

Британската компания за биоразградими опаковки, която избра България

Британската компания за произвеждане на биоразградими опаковки от гъбен мицел Magical Mushroom Company отвори фабрика в София. Производството се намира на „ Ботевградско шосе “ и от края на 2023 година работи с клиенти от Полша и Унгария. Целта на компанията е във всяка страна на Балканите да имат по едно свое дружество.  

Екипът на Economic.bg посети производството в България и се срещна с Божидар Стоянов, управител на Magical Mushroom Company за нашата страна.

 Фабрика за биоразградими опаковки

Опаковките, които се създават в България са главно за компании в софтуерния бранш, които са решили да понижат пластмасата при своите артикули, заменяйки я с биоразградими материали.

Всичко стартира със суровината, която е примес от жив гъбен мицел и второстепенен артикул от земеделието – в тази ситуация това е дървесната част на конопа. Британският производител доставя суровина от Холандия, само че сега се приготвя откриването на лична фабрика за суровина, която да бъде на територията на Англия.
Как се случва процесът
След като суровината е пристигнала в България, се съхранява в хладилни камери при температура сред 3 до 5 градуса по Целзий. Процесът по произвеждане стартира от т.нар миксери, които смесват цялата боклук, и по-късно тя се излива в съответните форми. Следва изпичане и изстудяване. Целият цикъл по произвеждане на опаковките трае към седем дни, а разграждането им в природата е за 45 дни.



Капацитетът на фабриката в България е към 1 милион опаковки на година.

Процесът не е изцяло автоматизиран и има много ръчен труд. Към момента в тази фабрика работят 5 индивида, а наклонността е до края на годината да станем 12 души “, споделя Божидар Стоянов.

За момента компанията няма български клиенти, с които да работи, само че се водят договаряния с компании в областта на електрониката.



Тепърва създаваме и пазара на Балканите. Самият развой е муден. Работим главно с клиенти, които продават електроника, парфюми, алкохол, изолации, протектори. За каквото може да се употребява полистиренът, за това може да се употребява и тази опаковка “, прецизира Стоянов.
Изборът на България
Компанията публично стартира своята активност във Англия през 2020 година и за доста къс интервал от време се трансформира от стартъп в скейлъп. А си слага за цел и да стане водач на пазара на биоразградими опаковки.

По пътя на развиването си, през 2021 година, английската компания избира България за първата страна на Балканите, в която открива своя фабрика. И досега инвестицията в страната ни се равнява на към половин милион евро.



Всъщност Magical Mushroom Company е избрала България пред Украйна.

Доколкото ми е известно на финала, по този начин да се каже, при избора са били България и Украйна “, споделя Божидар Стоянов.

Сред главните аргументи английската компания да избере България е участието на страната в Европейския съюз, което им отваря вратата към единния пазар, както и по-евтината работна ръка.

Производството в България публично стартира в края на 2023 година

Чуйте повече за производството, за пътя на компанията дотук и за бъдещите ѝ проекти в звуковия файл при започване на текста.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР