Британската инфлация се повиши двойно през декември спрямо месец по-рано,

...
Британската инфлация се повиши двойно през декември спрямо месец по-рано,
Коментари Харесай

Британската инфлация през декември се ускорява

Британската инфлация се увеличи двойно през декември по отношение на месец по-рано, защото краткотрайното облекчение на рестриктивните мерки за пътешестване поради Covid-19 към коледните и новогодишните празници спомогна за повишение на цените на въздушния и на морския превоз, а повишаването на петрола в международен мащаб увеличи цените на горивата.

Това демонстрират последните данни на английската национална статистика (ONS), съобщи БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) набъбна през декември 2020 година с 0,3% по отношение на ноември, когато се намали с 0,1 на 100.

Инфлацията на годишна база (спрямо декември 2019) пък се увеличи двойно до 0,6% от 0,3% месец по-рано. Въпреки това ускорение обаче, инфлацията остава надалеч под целевото равнище от 2 на 100 на Английската централна банка.

Основната инфлация (изключвайки цени на храни, алкохолни, тютюневи произведения и енергия) скочи с 1,4% по отношение на година по-рано и след покачване с 1,1% през ноември.

ONS уточни, че цените на въздушния и на морския превоз са се повишили предишния месец, посредством което секторът на транспортните услуги е оказал максимален принос за повишаването на инфлацията през декември.

Цените на бензина пък се усилиха с 1,5 пенса за литър, като покачване означиха и цените на облеклото и обувките, което също способства за по-високата инфлация в края на 2020 година

ONS показа и данни за индустриалните скъпи, съгласно които показателят PPI на изхода на предприятията се увеличи през декември с 0,3% на месечна база и се намали на годишна база с 0,4%. Въпреки че това съставлява спад на цените на изхода на английските предприятия за десети следващ месец, това е най-слабото им намаляване от март 2020 година

Производствените цени на входа на английските предприятия пък набъбнаха през декември с 0,8% на месечна и се покачиха с 0,2% на годишна база, излизайки на положителна територия за пръв път от август 2019 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР