Британката Сали Джоунс е известна китаристка и участва в една

...
Британката Сали Джоунс е известна китаристка и участва в една
Коментари Харесай

Лондонистан: Шариатска държава в сърцето на Великобритания

Британката Сали Джоунс е известна китаристка и взе участие в една от фамозните групи в кралството. През 2013 година се причислява към " Ислямска страна " в Сирия, откакто се срещнала с английския хакер от пакистански генезис Джунейд Хюсейн. Той съумява да я вербува като първата терористка-камикадзе.

Сали, която е на 47 години и има две деца, е известна с многото си псевдоними – " Госпожа Терор ", " Ножът " и " Бялата вдовица ". В обществените мрежи я знаят и с името Ум Хюсейн.

Тя беше убита през 2017 година по време на въздушна бомбардировка. После тази вест се оказа подправена и тя се появи и желае да се прибира в родината си. Преди това Ум Хюсейн написа в Туитър: " Знам какво правя. Раят има своята цена, тъй че се надявам осъщественото от мен да е цената на Рая. "

В книгата си " Лондонистан: по какъв начин Англия основава вътрешната страна на терора ", излязла още през 2006 година, авторката Мелани Филипс написа за появяването и развиването на екстремистки ислямистки групи в Обединеното кралство, както и за толерирането от страна на английските управляващи на активността на избягали от арабските и другите ислямски страни. Тя визира и въпроса със засилващите се страхове на британците от растежа на крайнодесните ислямистки течения и разширение въздействието им измежду мюсюлманските общности, ориентирано против устоите и полезностите на английското общество.

Според Филипс екстремистките хрумвания водят до конфликти, които не са свързани с религиозността и произхода на жителите. Според нея, Лондон се трансформира в сборище на терористичните ислямистки течения, чиито последователи са пристигнали от Близкия изток. Директорът на Международния център за битка с радикализацията и политическото принуждение Питър Нюман споделя, че в страната постоянно е имало спор сред Скотланд Ярд, където упорстват да бъдат задържани най-видните дейци на тези течения, от една страна, и тайните служби, от друга, които избират тези групи (и в частност новите имигранти) да бъдат оставени да работят, с цел да могат да бъдат следени и проследявани.

Опасна еквилибристика

Нюман уподобява тези несъгласия на опит за еквилибристика, който обаче може да свърши с неточност. Така да вземем за пример, управляващите позволиха на Хамза Чоудри да продължи пропагандата си, вербувайки от ден на ден адепти на фанатизма, въпреки и да предотвратиха след това превръщането им в терористи.

Според изследване на Института за световна смяна " Тони Блеър ", озаглавено " В името на халифа и отечеството: по какъв начин английските джихадисти се причислиха към наднационалните терористични придвижвания ", множеството английски джихадисти са произлезли от общности, които настояват, че не са екстремистки. Според изследването, шестима са водачите на джихадисткото придвижване във Англия, които са се възползвали от толерантността на управляващите. В отчета се твърди, че за разлика от джихадистите в страни като Франция или Белгия, 31% от английските фанатици ислямисти са лежали в пандиза за престъпни закононарушения от вида на търговия с опиати и обири. Поради това се постанова извод, че типичният английски джихадист няма идейни подбуди, нито е бил стимулиран от маргинализацията си или от стопански аргументи.

Джихадисткият хайлайф на Острова е формиран от 113 мъже и 18 дами. Той включва интелектуалци, деятели, богати и небогати, радикализирани студенти, дилъри на опиати и други Две-трети от тях имат тесни връзки с гореспоменатите шест души: Абу Хамза ал-Мъсри, Абдалла ал-Фейсал, Абу Катада ал-Фаластини, Омар Бакри Мохамед, Анджим Чаудери и Хани ал-Сибаи.

Ислямистки микс с голям брой националности

Сред откривателите на тероризма във Англия се постанова мнението, че " съществуват избрани групи и обществени пластове, по-уязвими за екстремизма; това са тези среди, които избират по-простите и ясни отговори и отхвърлят и заобикалят по-сложните обяснения; те виждат света в черно-бели цветове, до момента в който сивият цвят остава отвън техното полезрение ".

Ислямистките течения на Острова включва цяла гама от националности – араби, азиатци, африканци, имигранти от някогашните републики на Съветския съюз, от Китай и другаде. Колко огромна е общността, в която работят те? Според английския изчерпателен център " Чатъм хаус " в страната има 1900 джамии, като 9% от тях са под контрола на салафити. Освен това има и 280 центрове, както и стотици други ислямски общности, които дават посреднически услуги при подписване бракове, по цивилен въпроси, погребални услуги, както и консултиране по религиозни и правни въпроси в границите на ислямското право (Шариат).

В формален отчет, оповестен през 2017 година, общият брой на мюсюлманите във Англия доближава до 2.7 млн.души, което е 4.8% от общия брой на популацията на страната. Мюсюлманите на Острова живеят в огромни общности в Лондон, Манчестър, Бирмингам и Брадфорд. Освен в тези огромни градове, те имат наличие и в други градчета, разпръснати в цялата страна.

В идейно отношение мюсюлманите не са сплотени към обща платформа. Както сочи проучване на Института за световна смяна " Тони Блеър ", кралството е изправено пред огромен проблем, обвързван с разпространяването на подтиснически идеологии и разширение въздействието на екстремизма. Това на собствен ред постанова нуждата от противопоставяне на тези хрумвания по явен и безапелационен метод в границите на просветителната система и формалните институции. Последните следва да извърнат особено внимание на активността на тези центрове и общности, които популяризират екстремистки хрумвания.

В обособени оповестени цитати от отчет на вътрешното министерство се разказват инструментите и средствата, които се употребяват от организациите на крайния политически ислям за влияние върху елементарните мюсюлмани в страната. Те са подтиквани към подкрепяне на религиозните стратегии и планове, както и към дарения за тези джамии, които са под контрола на фанатични имами, разпространяващи концепциите на екстремизма, насилието и религиозната непоносимост. В същия отчет се приказва, че течението на политически ислям се отличава с големия си капацитет за индоктриниране на хората и привличането им с оглед реализирането на неговите цели.

Саудитски стратегии и катарски финанси

За степента на въздействието на салафитския вид политически ислям може да се съди по настъпилите промени в идейната ориентировка измежду мюсюлманските общности и по усилването на ислямисткия радикализъм. Тези процеси се дължат на активизирането на другите ислямистки центрове и джамии, които са в основата на разпространението на салафитския джихадизъм от страна на радикализирани проповедници. Това става и с разпространение на религиозни книги с екстремистки темперамент, издавани в Саудитска Арабия и разпращани гратис до джамии, религиозни медресета и ислямски културни центрове. Става дума за образователни принадлежности, които се употребяват в границите на саудитската просветителна система, и които гладко се популяризират във Англия със знанието на управляващите в страната. И това е рутинна процедура от години насам.

В тях се приканва към " свещена война " (т.нар. " джихад " ), оправдава се насилието над дамите и против тези мюсюлмани, които са се отрекли от исляма, жигосват се другите религии.

В своя публикация в " Ню Йорк таймс " писателят Том Уилсън упреква Саудитска Арабия и Катар, че поддържат радикалния салафитски ислям. Според него, " разпространението на екстремистки текстове е различен метод за пропагандиране на уахабитската философия измежду мюсюлманските общности във Англия. Рияд разпраща най-долнопробните съчинения на саудитския фанатизъм до английските джамии, употребявайки за задачата на представителствата и организациите на Саудитска Арабия. Сходни са и задачите на Катар, който разпраща милиони, финансова помощ за радикализираните групи във Англия. "

Според отчета на Фондация " Хенри Джаксън ", основана в Лондон, от 60-те години насам Саудитска Арабия следва политика на международна агресия на екстремисткото тълкувание на Исляма. За последните тридесет години Рияд е похарчил за тази агитация 67 милиарда $. Само през 2007 година, съгласно фондацията смята, че Саудитска Арабия е финансирала с 2 млрд.долара задграничната агитация на своето религиозно обучение, основаващо се на въпросния екстремистки прочит на Корана, а през 2015 година тази сума е била двойно по-голяма.

Британски ислямистки водачи са получили и уахабитско образование в Саудитска Арабия, наред с въздействието на Рияд, упражнявано посредством разпространение на книги в самата Англия. Анализ на Би Би Си от 2010 година породи скандал и митинги против обстоятелството, че към 5000 деца във Англия се учат по формалните учебници, преподавани в Саудитска Арабия. В тях се твърди, че на крадците би трябвало да бъдат отсичани ръцете. Показателно е, че същите тези учебници са били употребявани в някои градове под контрола на " Ислямска страна " в Сирия и Ирак. В отчета се акцентира, че огромната финансова поддръжка за салафитските общности се е употребила за разгромяването на умерените мюсюлмани във Англия и в арабските страни.

В публикуваните от " Уикилийкс " през 2011 година дипломатически известия се твърди, че даже индийската гуджаратска общественост в Лестър е попаднала под въздействието на уахабизма и нейните членове са заели най-консервативни позиции измежду всичките останали мюсюлмани в цяла Европа.

Втората част от разбора на Мохамед Халаф ще бъде оповестена в четвъртък.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР