БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа

...
БРИКС, първоначално консорциум на бързоразвиващи се икономики, не само издържа
Коментари Харесай

Кога може да се усети ефекта от разширяването на БРИКС

БРИКС, в началото консорциум на бързоразвиващи се стопански системи, освен устоя във времето, само че и претърпя цялостна промяна след първата си среща на върха през 2009 година

Въпреки че остава неформалнa група, БРИКС взе участие в полемики по над 30 разнообразни тематики, в това число районна сигурност, туризъм и просвета – някои от които не са включени в дневния ред на Г-20. Това не е алианс в какъвто и да е фиктивен смисъл; няма наказания за неспазване на решенията, взети на годишните срещи на върха.

БРИКС не е и конгрес за безцелни разисквания. Съвместно изследване на съветски и канадски мозъчни тръстове демонстрира, че степента на съблюдаване на многостранните решения е над 75 %, което свидетелства за дейно осъществяване.

Освен това БРИКС и обвързваните с нея многостранни институции, като да вземем за пример Новата банка за развиване, нямат за цел да заменят съществуващите световни организации. Вместо това те се стремят да отстранят някои от главните дефекти на сегашния интернационален ред.

БРИКС може да не постанова наложителни решения, само че има забележителен капацитет за определяне на общи позиции в основни области. Една такава област може да бъде промяната на системата за ръководство на интернет, изключително в региона на киберсигурността, където полемиките са в застой.

От въвеждането на тематиките, свързани с осведомителните технологии, в БРИКС през 2015 година спазването им надвишава 90%. Китай и Русия са движещите сили на този прогрес, като способстват доста за развиването на програмата.

Като се има поради възходящият интерес към БРИКС от страна на други страни, си коства да се обмисли основаването на ново световно партньорство за промяна на ръководството на интернет, с ясно изразени “характеристики на БРИКС ”.

Това партньорство би могло да поддържа нововъзникващите сили в ръководството на интернет, изключително африканските и латиноамериканските страни, заради продължаващите стопански преходи и повишаването на популацията.

Такова партньорство предлага привлекателна опция на предходните изключителни формати, които постоянно пренебрегваха ползите на разрастващите се страни. Гласовете от световния Юг биха обезпечили самопризнание и поддръжка за многостранните начинания на БРИКС, които евентуално биха могли да включват промени на основни институции за ръководство на интернет като ICANN и Интернет обществото, правейки ги по-прозрачни и виновни.

Освен това дневният ред на осведомителната сигурност би могъл да процъфтява без непозволеното въздействие на западните страни, които се стремят да запазят привилегированите си позиции при договарянията по въпросите на киберсигурността и кибервойната.

Осезаем прогрес е вероятен, в случай че тази препоръчана стратегия стане централен акцент в по-широката рамка на БРИКС. Председателствата на Южна Африка през тази година и на Русия през 2024 година са подобаващ миг за започване на тези полемики.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР