БРИКС е на път да се превърне в БРИКС+, приемайки

...
БРИКС е на път да се превърне в БРИКС+, приемайки
Коментари Харесай

БРИКС ще доминира световната икономика до 25 години – Bloomberg

БРИКС е на път да се трансформира в БРИКС+, приемайки в състава си Саудитска Арабия, ОАЕ, Аржентина, Египет, Иран и Етиопия. С това разширение кумулативният Брутният вътрешен продукт на тези 11 страни надвишава $33 трилиона, надминавайки Съединени американски щати с внушителните $8 трилиона. 

Понастоящем, към 2023 година, Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати възлиза на $25.5 трилиона.

Колективното икономическо въздействие на БРИКС+ към този момент съставлява съвсем 30% от международната стопанска система, а капацитетът за по-нататъшен напредък остава висок, в случай че още страни решат да се причислят към този съюз.

Промяната е притеснителна за одобрените западни страни, защото разрастващите се стопански системи показват по-стабилни траектории на напредък. Новосформираният алианс има капацитета да предоговори комерсиалните съглашения в тяхна изгода, като по този метод промени икономическия пейзаж.

Според прогнозите на Bloomberg до 2050 година БРИКС+ може да владее съвсем 50 % от международната стопанска система, като до тогава техният Брутният вътрешен продукт ще съставлява към 48 % от общия международен Брутният вътрешен продукт. Тези прогнози се основават на разбори, употребяващи данни от Международния валутен фонд, въпреки че е значимо да се означи, че тези оценки включват само 11-те съществуващи страни членки.

В случай че БРИКС+ продължи да се разраства и надвиши сегашните си 11 членове, той би могъл да получи забележителна част от международния стопански къс. Вероятно алиансът ще одобри в състава си доста други държави; понастоящем има 20 заявки за участие, които са в развой на разглеждане.

В резултат на това идните две десетилетия ще играят основна роля в смяната на международната политическа и финансова динамичност. Нововъзникващите източни стопански системи биха могли да придобият по-голямо въздействие и да засенчат обичайните западни сили като Съединени американски щати.

Тази промяна би могла да сложи началото на нова епоха, която евентуално да унищожи открития финансов бранш и да възвести различен международен ред. Вследствие на това Съединени американски щати, Европа и съответните им валути – $, евро и паунд – може да станат очевидци на понижаване на смисъла им на интернационалните пазари.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР