Бреговата охрана на Либия се вряза в мръсен кораб с около 50 мигранти. Мнозина на борда са изхвърлени в морето

...
Спасителна група казва, че лодка на либийската брегова охрана се
Коментари Харесай

Спасителна група казва, че лодка на либийската брегова охрана се е врязала в мръсен кораб, превозващ около 50 мигранти точно до бреговете на Либия, частично потапяйки кораба

От ДЖАК ДЖЕФИ Асошиейтед прес, 29 септември 2023 г., 15:45 ч.

КАЙРО -- Лодка на либийската брегова охрана се блъсна в мръсен кораб, превозващ около 50 мигранти точно до бреговете на Либия в петък, частично потъвайки кораба. Много от тези на борда бяха хвърлени в Средиземно море и трябваше да плуват до друг либийски кораб наблизо за безопасност, каза спасителна група. безразсъдно прихващане на мигранти по море от либийската брегова охрана, която е обучена и финансирана от Европейския съюз, за ​​да спре притока на мигранти към Европа. През последните години Либия се превърна в доминираща транзитна точка за мигранти, търсещи по-добър живот в Европа.

Германската група за морско спасяване Sea-Watch пусна видео, което изглежда показват лодката на либийската брегова охрана, която се приближава до лодката, след което повечето от тези на кораба падат във водата. Sea-Watch каза, че след това либийската брегова охрана е качила мигрантите на борда на друг кораб, фрегата на бреговата охрана. .

Sea-Watch, която извършва спасителни операции в централното Средиземно море, каза, че бреговата охрана е преследвала гумената мръсница от рано в петък сутринта, преди да се блъсна в страната му .

От техния двумоторен Seabird спасителите на Sea-Watch многократно са призовавали либийската брегова охрана да спре да преследва мръсните, казаха те.

Видеото на Sea-Watch, заснето от Seabird, показва как мигрантите, които са били потопени в морето, плуват към близката фрегата, а моряците им хвърлят жилетки за плаване.

Онези, които останаха на потъващия мръсен кораб, бяха изтеглени към фрегатата и също бяха взети на борда. Говорител на либийската брегова охрана не отговори веднага на исканията за коментар.

Говорителят на Sea-Watch Феликс Уийс каза пред Асошиейтед прес по телефона, че инцидентът е станал грубо 30 мили (48 километра) северно от западния либийски град Зувара.

Граждански спасителен кораб Louise Michel пристигна на мястото малко след това и поиска да вземе мигрантите, което бреговата охрана отрече.

От 2015 г. ЕС финансира либийската брегова охрана като част от усилията за спиране на потока от мигранти от северноафриканската страна към италианските брегове.

Друга спасителна група, SOS Mediterranee, каза през март, че либийската брегова охрана е стреляла предупредително по нея, докато се е опитвала да спаси мигранти от натъпкан кораб. През октомври 2022 г. Sea-Watch каза, че бреговата охрана е заплашила да свали техния самолет, използван за наблюдение на морето за контрабандисти и кораби с мигранти.

Богатата на петрол Либия потъна в хаос след подкрепено от НАТО въстание, което свали и уби дългогодишния автократ Моамар Кадафи през 2011 г.

Трафикантите на хора са се облагодетелствали от хаоса в северноафриканската държава, прекарвайки нелегално мигранти през огромните граници на Либия, довеждайки ги до брега и опаковайки ги в зле оборудвани гумени лодки и други плавателни съдове, които след това тръгват на рисковани морски пътувания.

През последните месеци спасителни групи казват, че твърдолинейното правителство на Италия, оглавявано от премиера Джорджия Мелони, е затруднило работата на хуманитарните кораби. Те казват, че правителството често разпределя техните кораби към пристанищата по-на север след едно спасяване, което според групите ограничава способността им да спасяват животи.

___

Следете отразяването на AP за глобалната миграция на https://apnews.com/hub/migration

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР