Бразилските власти са притеснени от бързото разпространение на вируса Зика. Смятаният

...
Бразилските власти са притеснени от бързото разпространение на вируса Зика.
Смятаният
Коментари Харесай

Епидемия от слабоизучен вирус заплашва с масов идиотизъм

Бразилските управляващи са обезпокоени от бързото разпространяване на вируса Зика.

Смятаният за относително безопасен микроорганизъм се свързва с многочислени случаи на микроцефалия (вродено понижаване на размерите на черепа и мозъка, което води до умствена изостаналост), оповестява.

Вирусът Зика попаднал от Африка и Азия в Южна Америка през 2015 година и се популяризирал доста бързо по континента. Заразяването става посредством захапване от комари, публикувани както в южноамериканските страни, по този начин и в Северна Америка, тъй че има риск от проникването на Зика и в Съединени американски щати.

Вирусът се счита за относително нов и към момента няма ваксина против него. Той води до развиването на треската Зика, признаци на които се явяват обрив и температура. Като цяло признаците са сходни на (вирусите, които провокират двете болести, принадлежат към семейство Flaviviridae), само че признаците на Зика са по-меки и не се демонстрират при всички инфектирани.

Бразилските експерти свързват интензивността на вируса Зика с развиването на микроцефалия при новородените. Вирусът е бил открит в амниотичната течност на плода, както и в тъканите на деца, страдащи от микроцефалия и умряли незабавно след раждането.

„ Това приказва, че вирусът е кадърен да прониква през плацентата от инфектираната майка и да поразява плода. Възможно е той да нападна и нервните кафези.

Ако това се случи по време на основната фаза от развиването на мозъка и нервната система (първите три-четири месеца от бременността), общият размер на мозъка ще бъде снижен мощно, което ще докара до микроцефалия “, споделя Патрисия Гаргес (Patricia Garcez), невробиолог от Федералния университет на Рио де Жанейро.

Все още не е потвърдена директна връзка сред вируса и развиването на микроцефалия. Сега бразилските откриватели работят над изясняването на детайлите от въздействието на Зика върху развиването на основния мозък. За тази цел Гарес и нейните сътрудници употребяват метода „ мозъчноподобни структури “, получени от стволови кафези за моделиране на процесите на развиване на мозъка в лабораторни условия.

Този способ е посочил положителни резултати при проучването на генетичните механизми на възникването на микроцефалия.

Микроцефалията е понижаване на размерите на основния мозък и черепа, предизвикващо нарушавания в развиването. Това заболяване е обвързвано с разнообразни форми на умствена непълнота, закъснение в растежа и развиването, неприятна обучаемост и нарушаване на двигателните функционалности.

Lenta.ru

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР