Бразилия е против разширяването на БРИКС, но дебатът за критериите

...
Бразилия е против разширяването на БРИКС, но дебатът за критериите
Коментари Харесай

Бразилия не иска разширяване на БРИКС

Бразилия е срещу разширението на БРИКС, само че дебатът за критериите по отношение на приемането на нови членове наподобява неминуем на идната този месец среща на водачите от обединяването, са декларирали пред Ройтерс трима представители на бразилското държавно управление.

Евентуално „ разширение може да трансформира блока в нещо друго. Позицията на Бразилия е обвързвана със сплотеността на групата и със съхраняването на мястото ни в една група на значими страни “, споделя един от бразилските източници, поискал анонимност.

В БРИКС членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка. Някои възприемат обединяването като опция на обичайни дипломатически конгреси като Г-7. В БРИКС решенията се взимат с консенсус, което значи, че мнението на Бразилия е от основно значение, когато става дума за вероятни разширявания, прецизира Българска телеграфна агенция.

Китай, който желае да ускори политическото си въздействие във време на комерсиално напрежение със Съединени американски щати, от дълго време упорства за разширение на БРИКС. Русия, която е изолирана дипломатически поради войната в Украйна, също желае да притегли съдружници в БРИКС. Република Южна Африка, която е ръководител на обединяването тази година, бе хазаин през юни на срещата „ Приятели на БРИКС “, в която взеха присъединяване представители на няколко страни, които имат предпочитание да се причислят.

Бразилия обаче се тревожи, че в случай че към БРИКС се причислят още страни, това ще се отрази неподходящо на организацията. Около 30 страни споделят, че желаят да се причислят, като 22 от тях публично са изразили предпочитание за това.

Двама от тримата бразилски източници на Ройтерс неотдавна са взели участие в среща на равнище външни министри, на която е бил разискван въпросът за разширението предвид на идната среща на БРИКС, която ще бъде извършена от 22 до 24 август в Йоханесбург. На дипломатите им е било казано да разработят процедура по приемане на нови членове, която да е допустима за всички в БРИКС, отбелязва Ройтерс.

В страните от БРИКС живеят 40% от международното население, като обединяването има зад тила си 26% от международната стопанска система.

 

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР