Бразилецът Джонатан Перейра прави много силен сезон с Берое и

...
Бразилецът Джонатан Перейра прави много силен сезон с Берое и
Коментари Харесай

Джонатан Перейра: Имам оферти, но искам да остана в Берое, научих български за 6 месеца


Бразилецът Джонатан Перейра прави доста мощен сезон с Берое и разумно ползата към него не закъсня. Вчера стана ясно, че тимове от Полша и Кипър към този момент са се свързали с мениджъра му за възможен трансфер през лятото. Договорът на 26-годишния бранител със старозагорския отбор изтича след три месеца и той може да договаря с други клубове. В изявление за Gong.bg Джони, както го назовават всички у нас, приказва за засиления интерес към него, за футбола и живота в България и за огромната си фантазия.

Кариерата на Джонатан стартира в локалния Гояш, който в този момент е в първа дивизия, само че когато той е играл, тимът е бил във второто равнище на бразилския футбол. После се мести в Европа - първо в Украйна, а по-късно идва в Ботев Пд, където изкара 3 година От предишното лято е част от Берое и бързо се трансформира в главен състезател на тима.

„ Още през зимата имаше положителни предложения за мен от Казахстан. Предпочетох обаче да остана в Стара Загора и не скърбя, макар че много хора напуснаха. Направих го по три аргументи. Първата е фамилията, което е по-важно от кариерата ми. Имам жена и дете на 2,5 година, за които щеше е огромен стрес да се местят в друга страна, откакто знам какъв брой мъчно привикнаха в България. Втората причина е Берое, тъй като съм наясно какъв брой огромен клуб е и каква история има. И на трето, само че не последно място – Петър Хубчев. Гледал съм записи в интернет от мачовете на България в Съединени американски щати през 1994 година Останах мощно впечатлен от играта му в отбрана. Освен това приказвах с футболисти, които са упражнявали под негово управление и бях наясно какъв жанр обича да постанова. Моята игра се припокрива с неговите визии за футбола и по тази причина бях сигурен, че ще си паснем. Както и стана “, не крие Перейра.

От началото на пролетния полусезон бразилецът е употребен като ляв бранител, макар че силата му е отдясно. Това обаче не му пречи да е измежду водачите на Берое, означи и 2 гола – против Царско село и Ботев Пловдив.

„ Не ме тормози, че играя отляво, а и не ми е за първи път. Имам задоволително опит, в Ботев изиграх над 70 мача на разнообразни позиции – десен бек, централен бранител, ляв защитник, опорен халф. Мога да играя на всеки пост, като се изключи вратар и нападател. За мен е най-важно да играя, няма значение къде ще ме сложи треньорът. Затова и може би постоянно ми споделят, че съм жокер. За головете, които вкарах тази пролет, нямам пояснение, тъй като това не е мощната ми страна.

За седем години професионален футбол имам едвам 5 гола, от които два са за Берое и то в последните 2 месеца. Радвам се, само че за мен най-важното е да се оправям със дилемите си в отбрана. И Хубчев постоянно ми го повтаря, тъй като вижда, че непрекъснато се включвам в офанзивите на тима.

Когато бях в Пловдив, почитателите ме назоваха Машината – поради безкрайната ми сила. Това е хубава оценка за мен. Средно на мач навъртам по 10-11 км, а имам сили и за още. Искам да не спирам да тичам до последния съдийски сигнал “, споделя с усмивка Джонатан.

Бразилецът е работил у нас с много треньори - Николай Киров, Желко Петрович, Ферарио Спасов, Азрудин Валентич, Петър Колев и в този момент Петър Хубчев.

„ Харесва ми работата на Валентич, макар че той не пожела да остана в Ботев. Извика ме след последния мач предишния сезон и сподели, че има други разновидности за отбраната - Филипов и по-млади нови играчи. Но това не може да промени мнението ми за него. Допада ми и стилът на Хубчев, както споделих по-рано “, прям е Джонатан.

Бранителят прекарва всяка свободна минута със фамилията си – брачната половинка Паблине и сина Жонас.

„ Жена ми забременя тук в България, само че роди в Бразилия. Притесняваше се, че не знае езика и по тази причина избра да се върне. Синът ни е на 2,5 години – доста обича футбола, топката е обичаната му играчка. Много желая да стане футболист, само че не и жена ми, която не не харесва напрежението, несигурността и пътуванията в спорта.

Вече имам доста другари във футбола. Близък съм с Тошко Неделев, който е огромен освен кяато футболист. Както и с Работов и Аргилашки от Ботев. Поддържам връзка и с някои бразилци тук. С Диого Виана играхме дружно в Ботев, само че в този момент е в Унгария и се чуваме единствено по телефона. Вратарят на ЦСКА Бусато ми е другар, Диего Фераресо от Ботев Враца също. В Берое няма бразилци, само че се разбирам чудесно с Алиун Фал. Може би тъй като приказва португалски, макар че е от Сенегал “, обяснава Джони.

Перейра признава, че още с идването си в България е почнал да учи български език. Според него това е един от методите да покажеш почитание към страната, в която играеш.

„ На шестия месец към този момент се пробвах да приказвам, а разбирах всичко. За мен това е значимо, желае ми се всички чужденци да го вършат. Труден език е българският и по тази причина не преставам да поставям старания. Искам по този метод да покажа уважението, което изпитвам към България и към футбола в страната. За мен е значимо още, че по този начин мога да споделям с почитателите “, изяснява той.

Джонатан разкрива и огромната си фантазия в България.

„ Много желая да печеля трофей в България. С Ботев играх край за Купата, само че за жалост го загубихме. С Берое пък отпаднахме от Славия тази година, макар че имах огромни очаквания за освен това. Това е още една причина да желая да остана в Стара Загора. Харесва ми тима, града, почитателите. Лудогорец има доста мощни футболисти и е най-хубавият тим в България. Затова е мъчно за останалите тимове да завоюват шампионата. Но в шампионата за Купата на страната е по-лесно, тъй като има по-малко мачове. Харесва ми да играя тук, желая да остана и в случай че не подпиша нов контракт, несъмнено ще се върна в Бразилия. Там е цялата ми фамилия, към която съм доста завързан и ми липсва “, приключи Перейра.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР