Братята Александър и Борис Брестнички грабнаха голямата награда и 15

...
Братята Александър и Борис Брестнички грабнаха голямата награда и 15
Коментари Харесай

Умна джаджа показва каква храна купуваме

Братята Александър и Борис Брестнички сграбчиха огромната премия и 15 000 лева от общия награден фонд от 22 000 лева на първия по рода си у нас Агрохакатон. Надпреварата за най-хубава IT концепция в агробизнеса се организира през уикенда в с. Изгрев, обл. Шумен. Организатори бяха Посолството на Нидерландия в България, частни компании, които работят в региона на нововъведения в земеделието, и българският дигитален иновационен хъб за земеделие AgroHub.BG.

Идейният план на призьорите е за следене на производството на артикули. С нововъведението потребителите елементарно ще могат да схванат дали купуват локална продукция и дали тя е прясно създадена. В същото време производителят ще може да печели повече поради положителната си известност.

Второ място и 5000 лева получиха IT спецовете от TehnoLogica за плана „ open source “ - принадлежности за данни, които да идват от трактора. Той дава опция да се проучват огромен брой от данни за нескончаем интервал от време. Целта е да се даде информация, да вземем за пример какъв брой време е стояла дадена машина на полето, без тя да бъде употребена.

Журито отреди по едно и също време трето и пето място на експертите от BeVine. Те завоюваха парична премия от 2000 лева и присъединяване в WUR Life Sciences Farm Hack в Холандия. Там спечелилият ще може да завоюва спомагателни 10 000 евро. Проектът на BeVine е за софтуерен и хардуерен разбор на данни от лозови масиви. Екипът на компанията е разкрил база данни на заболявания по листата и я е интегрирал в плана си. Чрез снимане на листата и посредством автоматизирано снимково различаване лозарите ще могат да получават информация дали обещано насаждение е болно и от какво.

На четвърто място е тимът на The Bees. Журито бе впечатлено от тяхната концепция за приложение, което да засича аномалиите при данни в пчелни кошери и метеостанции за предварителна защита. Благодарение на това те ще имат опция да показват концепцията си и в Министерство на земеделието, храните и горите.

Агрохакатонът продължи 28 часа. В него взеха присъединяване над 60 IT експерти от цялата страна. Целта на събитието бе да се предизвика интерес и схващане измежду земеделските производители за опциите и преимуществата на цифровите технологии, както и да ангажира IT експертите при решаването на актуалните провокации в агросектора. В рамките на два дни участниците имаха опция да обменят опит и познания и да работят под менторството на топексперти в областта на технологиите и тяхното приложение в агро-хранителния бранш.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР