Брат на загинало при автомобилна катастрофа преди 11 години момиче

...
Брат на загинало при автомобилна катастрофа преди 11 години момиче
Коментари Харесай

Мъж осъди държавата за смъртта на сестра си

Брат на починало при автомобилна злополука преди 11 години момиче прекатурна правосъдната процедура в България. Васил Апостолов осъди страната да му заплати обезщетение поради гибелта на сестра си. Битката на мъжа, траяла цяло десетилетие, се трансформира в казус - това е първият случай, в който непосредствен на умрял при злополука получава отплата. Парите Васил вложи в построяването на чешма в двора на Бачковския манастир - в памет на умрялата си сестра, оповестява Българска национална телевизия.

Преди 11 години Васил Апостолов губи сестра си в злополука. 19-годишната Славена и още четирима младежи умират на пътя Пловдив-Асеновград. По това време Васил отглежда сестра си самичък, защото родителите им са на гурбет в чужбина.

Васил Апостолов - секретар на Бачковския манастир: След като родителите ми бяха обезщетени имах диалог с юриста, който ми изясни, че аз като брат нямам право на обезщетение, защото съдът се базира на някакво решение от 1962 година, в случай че не се неистина. Почувствах се много дискриминиран.
След дълга правосъдна борба през януари тази година Върховният касационен съд взема решение мъжът да бъде обезщетен за гибелта на сестра си. Така се анулира остарялото тълкувателно решение, което не даваше право братя, сестри, баби и дядовци да бъдат обезщетени.

Васил Апостолов - секретар на Бачковския манастир: Аз не мисля, че брат и сестра би трябвало да страдат доста по-малко от майката и бащата. Аз обърнах правосъдната процедура. Да. Първият заплатен съм аз.
С компенсацията от 12 000 лв. мъжът ще покрие разноските по градежа на чешма, която е построил в памет на сестра си. Каменното оборудване се намира в двора на Бачковския манастир, където от години Васил работи като секретар. Игуменът архимандрит Самуил е благословил построяването ѝ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР