Браншови организации на земеделски производители организират в четвъртък протестно шествие

...
Браншови организации на земеделски производители организират в четвъртък протестно шествие
Коментари Харесай

Фермери излизат на протест, искат оставката на министъра на земеделието

Браншови организации на аграрни производители провеждат в четвъртък протестно шествие с искане за оставката на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. Това сподели в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в София Димитър Зоров от Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ).

Шествието ще тръгне в 11:00 часа от Министерството на земеделието и храните и ще приключи пред Министерския съвет.

Правим конференцията, тъй като браншът отива към тежък крах. Искаме хората да могат да ядат български плодове и зеленчуци и месо, и да пият българско мляко, сподели Зоров.

По думите му шествието и митингът са законни.

" За организацията сме разговаряли с Министерство на вътрешните работи. Автобусите ще оставят хората пред земеделското министерство и ще отидат пред някогашния партиен дом. Призоваваме столичният кмет да бъде съпричастен и да дефинират място пред Министерството на земеделието да изчистят колите от синята зона, с цел да могат протестиращите да дойдат ", съобщи Зоров.

Позицията на Димитър Зоров поддържаха Бойко Синапов от Обединени български животновъди; Пенка Христова - Институт на дамите фермери; Иван Чалъков - Съюз на животновъдите в България; Мария Степанчева - Асоциация на биволовъдите в България; Велин Георгиев - Национална асоциация на оранжерийните производители.

" Министърът на земеделието ни назова алчни. Ние не сме алчни, а работещи хора и по тази причина се обръщаме към ГЕРБ и Движение за права и свободи да поддържат нашето искане за оставка на министъра ", сподели още Бойко Синапов.

Велин Георгиев сподели, че 90 % от разноските на оранжериите са за сила, а тази годна ще е по-тежка, тъй като нямаме контракт за доставки с Русия. В Съединени американски щати обстановката с природния газ е тежка и чакаме цената на синьото гориво да скочи, сподели Георгиев.

Пенка Христова прикани водача на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководителя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева да създадат спешен щаб, с цел да се излезе от тази обстановка.

От поставените от браншовите организации преди месец претенции за възстановяване на обстановката в бранша не е изпълнено нищо. Издръжката става непостижима и за най-стабилните стопански ферми. Цифрите демонстрират унищожаването на бранш говедовъдство: приходите от крава годишно са в размер на 5000 лева, а разноските са двойно по-високи - 10 000 лева Само за 10 месеца са отпаднали 48 кравеферми и надлежно преработката на мляко за последните четири месеца е спаднала с 13 000 тона, оповестиха участници в конференцията.

Основният проблем за огромните ферми е да се изплати неполучената помощ за Украйна, сподели още Зоров. Искаме в бюджета за 2024 година да бъдат обезпечени 462 млн. лв., с които да бъдат обезщетени загубите за животновъдите и зеленчукопроизводителите, понасящи следствията от войната в Украйна, показаха участниците в конференцията.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР