Бойна група на НАТО ще води учение на българска територия.

...
Бойна група на НАТО ще води учение на българска територия.
Коментари Харесай

Стефан Янев: Бойна група на НАТО ще води учение на българска територия

Бойна група на НАТО ще води обучение на българска територия. Това разгласи пред публицисти министърът на защитата Стефан Янев във връзка разполагането на спомагателни елементи на НАТО в източния фланг. Той посочи, че в България тази група ще бъде формирана въз основата на български подразделения с български пълководец и българско командване, както и присъединяване на други сили от страните членки на НАТО. 

" Още един път желая да подчертая за тази бойна група - това е събиране на подразделения от сухопътните войски в една обща група, с цел да проведат взаимна подготовка. Тази подготовка е на българска територия. Тази група не се готви да бъде изнесена отвън България, няма такива задания. Тя тренира единствено отбранителна тема у нас. Тази бойна група ще координира своята активност с НАТО, няма да е под техен надзор ", уточни още военният министър и добави, че до юни ще има повече изясненост по въпроса. 

Министърът на защитата е безапелационен, че доминантната част в тази група ще бъдат българите. Тя ще се състои от сред 700 и 1000 души като 70-80% от тях ще са българи. 

" Процесът ще наподобява по този начин: Когато се тренира един детайл, ще идват едни подразделения, по-късно ще си потеглят. Когато се тренира различен детайл, ще идват други, тъй че на самия полигон ще се съберат не повече от 1000 души ", добави той. 

Стефан Янев заяви още, че идната седмица в границите на ученията, които са планувани още през 2021 година, в Ново село идва нов американски контингент от 100-150 военнослужещи с военна техника до 15 бойни бронирани машини. Посещението е в границите на плануваните учения за повишение на оперативната съгласуемост и способността на тези сили да работят взаимно, както двустранно, по този начин и в границите на НАТО.

По отношение на рецесията в Украйна министър Янев съобщи, че всички се надяват да бъде употребен дипломатическият инструмент за решаването ѝ, само че по думите му, на този стадий признаци за деескалация на напрежението не се удостоверяват на този стадий.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР