Бойкотират съответната парламентарна комисия Никола Минчев свика ново заседание на

...
Бойкотират съответната парламентарна комисия Никола Минчев свика ново заседание на
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса

Бойкотират съответната парламентарна комисия

Никола Минчев свика ново съвещание на краткотрайната парламентарна комисия (Нотариуса).  То би трябвало да се състои на 2 април от 14,00 ч.

Минчев, който е представител на ПП-ДБ, е извършил поръчката си, дадена по-рано сутринта пред една от малките екрани, като е поканил на съвещанието за чуване последните трима основни прокурори. Първи по ред е настоящият обвинител №1 Борислав Сарафов - той е изпълняващ функционалностите след предварителното премахване на Иван Гешев, който също ще би трябвало да се яви в комисията.

Третият привикан е Сотир Цацаров, който бе основен прокурор в интервала 2012 – 2019 година, демонстрира информация на уеб страницата на Народното събрание.

Сарафов, Гешев и Цацаров ще би трябвало да дават отговор „ по отношение на данни и информация за групи за въздействие в прокуратурата и подхванати ограничения от страна на управлението на прокуратурата “ за интервалите, в които са заемали най-високата служба в държавното обвиняване.

Бойкот обаче е напът да осуети тяхното чуване. Опит за подобен направиха представители на ГЕРБ и Движение за права и свободи на последното съвещание на комисията във вторник. Тогава те съумяха да провалят кворума. Партиите на Борисов и Пеевски имат 8 депутати в 17-членната комисия. Явно с изключение на тях е липсвал представител и на някоя от другите политически сили.

Липсата на кворум тогава въпреки всичко не провали изцяло съвещанието, защото правилникът на Народното събрание разрешава такова да се организира, само че без да може да се гласоподава. Една от поканените на чуване – основният контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет Теодора Точкова, обаче видя в това причина да откаже да дава отговор. Тя изясни, че ще изчака пред залата 30 минути и че в случай че кворум не се събере, няма да взе участие, както се и случи.

Припомняме, че в комисията във вторник в един миг въпреки всичко се появиха двама депутати от Движение за права и свободи и ГЕРБ, надлежно, Хамид Хамид и Маноил Манев. Те обаче дойдоха единствено с цел да вдигнат и да оспорят легитимността на съвещанието.

Вчера от ПП-ДБ дадоха в Народното събрание, на който депутатът и някогашен вътрешен министър Бойко Рашков разкритикува ГЕРБ и Движение за права и свободи за протеста на комисията за Нотариуса. Той изясни това със боязън в двете партии от разкрития, които може да обиден техните ръководители.

Много е евентуално към протеста обаче да се включи и Българска социалистическа партия. Тя има единствено един народен представител в комисията в лицето на Атанас Зафиров . В последното съвещание той взе участие, само че до един миг, когато напусна с аргумента, че краткотрайният парламентарен орган е изгубила смисъла си, защото е станал сцена на разправии сред досегашните сътрудници във властта – ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Зафиров загатна и че евентуално оттук насетне повече няма да участва.

Председателят на комисията Никола Минчев във вторник влезе в юридически спор с Хамид и Манев за легитимността на съвещанието. Представителят на Движение за права и свободи обаче заплаши, че може да изискат закриване на парламентарната комисия , защото тя се трансформирала в предизборна естрада за ПП-ДБ. Това все още не се е случило, само че може да стане на следващия ден на пленарното съвещание на Народното събрание (НС).

А че Българска социалистическа партия евентуално ще се причисли към протеста на ГЕРБ и Движение за права и свободи, се удостовери и от днешно изявление на Атанас Зафиров пред Nova News.От пресцентъра на соцпартията отразиха телевизионната му изява, като разпратиха до медиите известие със заглавие „ Зафиров: Комисията за Нотариуса претърпя цялостно поражение “. Което е показателно.

В прессъобщението депутатът и зам.-председател на Българска социалистическа партия е представен да споделя, че задачата на комисията е била да откри обстоятелствата към групата на Мартин Божанов и съответната политическа и правосъдна защита, от която се е употребил Нотариуса.

“Но методът, по който тя беше основана, методът, по който потегли още първоначално, подсказа и нейния неуспех ”, споделил Зафиров съгласно пресцентъра на Българска социалистическа партия.

„ Тази комисия претърпя едно цялостно поражение. Първо тя беше образувана не на паритетен принцип, каквото беше упованието на българското общество – с цел да е оптимално справедлива. А на симетричен, което даде ясно превъзходство на ръководещите партии в тази коалиция. Пример – ние от Българска социалистическа партия имаме единствено един представител в тази комисия, което ясно показваше, че гласът на опозицията няма по какъв начин да бъде чут там. И през цялото време стана ясно, че ръководещите могат да си играят всевъзможни игри с кворума. Но пък, за сметка на това, станахме очевидци на разправиите и надлъгванията на партиите от сглобката кой е по-голям корупционер и покровител на мафията ”, коментирал още социалистът.

„ Комисията беше порочно основана, беше явен нейният край и тя крушира по един зрелищен метод, с опити пред камерите да бъде правена партийна агитация. Българска социалистическа партия няма по какъв начин да бъде участник в това ”, заключил Атанас Зафиров. Това наподобява като удостоверение на поръчката му, че той повече няма да участва на съвещанията.

Днешният мотив на Зафиров, че „ ръководещите могат да си играят всевъзможни игри с кворума “ поради пропорционалния принцип на сформирането на комисията в действителност към този момент не е настоящ . Управляващо болшинство към този момент няма. Нещо повече, в тази комисия ПП-ДБ са изрично против ГЕРБ и Движение за права и свободи. И тук би могло да се образува друго болшинство против партиите на Борисов и Пеевски. Българска социалистическа партия обаче отхвърля да взе участие в такова по неразбираеми аргументи.

Възможно е партията на Корнелия Нинова да не желае да разреши на ПП-ДБ да употребява тематиката с Нотариуса, с цел да печели политически дивиденти. Една от опорките в соцпартията през последните месеци е, че тя е останала единственият съперник на ГЕРБ и задкулисието. Нинова и компания евентуално се надяват част от електората на ПП-ДБ да се преориентира към Българска социалистическа партия. Стратегията на соцпартията да играе „ с всички против всички “ обаче не подсигурява триумф.

На 2 април, в случай че комисията за Нотариуса към момента съществува, кворум евентуално отново няма да има поради ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи , а може би и поради представители на други обединения. Което ще даде причини на Сарафов, Цацаров и Гешев да откажат да бъдат изслушвани, както направи и Теодора Точкова. Дали това ще се случи, следва да разберем.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР