Бойко Рашков загърби борбата с престъпността, за да разследва дипломата

...
Бойко Рашков загърби борбата с престъпността, за да разследва дипломата
Коментари Харесай

ВЕНДЕТА: Бойко Рашков загърби борбата с престъпността, за да разследва дипломата на главния прокурор и случки отпреди 20 години по сигнал на Минчо Спасов

Бойко Рашков загърби битката с престъпността, с цел да проверява дипломата на основния прокурор и случки отпреди 20 години по сигнал на юриста Минчо Спасов, написа в. " Труд ".

" По комфортни сигнали вътрешният министър Бойко Рашков принуждава полицията да проверява идеологически съперници на новата ръководеща върхушка.

Млад мъж е погубен поради заря, нагли обири на коли от паркингите на молове, фрапантен растеж на убийствата и насилието над дами, взрив на измамите и обирите. Всичко това е криминогенната действителност през последните месеци. Никак не е мъчно да се предвижда, че невижданият растеж на инфлацията, покачването на безработицата и неналичието на предварителна защита против престъпните прояви ще доведат до още по-високи равнища на престъпността. На този декор, вместо да търси решение на увеличаващите се проблеми, вътрешният министър Бойко Рашков употребява ресурса на службите на Министерство на вътрешните работи за кавга с неуместните на новата власт политици и представители на държавните институции.
свързани новини173820на 11.01.2022
Откакто Рашков влезе в Министерство на вътрешните работи, не е минал и ден, в който министърът да не нападна основният прокурор и държавното обвиняване като цяло. Последното е повече от необичайно, като се има поради, че по-голямата част от професионалния път на Рашков е минал точно в правосъдната власт, в това число като шеф на Националното разследване и като определен, само че и не встъпил в служба основен прокурор.

В първите дни на новата година стана ясно, че актуалният обвинител №1 Иван Гешев е изпратил писмо до редица европейски институции и непознати посланици у нас, с което ги алармира за зачестилите офанзиви против магистрати и даже против членове на техните фамилии и близки. Гешев дава и съответни образци, свързани с това, по какъв начин държавни институции са впрегнати да оказват напън върху основния прокурор поради неуместни сигнали. Такъв се оказа и опитът на Бойко Рашков, още до момента в който беше длъжностен вицепремиер и длъжностен вътрешен министър, като употребява Министерство на вътрешните работи от парламентарната естрада, да внушава лъжи за юридическото обучение на Иван Гешев. Оказва се, че не на смешка, а в реалност Главна дирекция „ Национална полиция “ е била впрегната да прави голяма по размер активност и да ревизира по какъв начин основният прокурор е приключил право преди 25 години.

„ Труд “ цитира документи от полицията, които разкриват схемата, по която вътрешният министър Бойко Рашков образува през последните месеци всевъзможни инспекции против неуместни за него хора от властта, настоящи или някогашни политици и представители на бизнеса. Достатъчно е да се откри адресант на сигнал против конкурент на Рашков, след което под политически напън службите на Министерство на вътрешните работи стартират следствие. Така десетки оперативни служащи и проверяващи служители на реда, вместо да се борят с растящата престъпност, биват принудени да ревизират съдържащи неуместни изказвания сигнали, каквито при естествени условия, от дълго време щяха да бъдат пратени в архива като несъстоятелни.

В проблема с дипломата на Иван Гешев адресант на сигнала се оказва някогашният политик и покровител на Бойко Рашков, изключително близкия до отявления зложелател на Иван Гешев - Татяна Дончева, сегашен юрист Минчо Спасов. Сигналът на Спасов е задоволителен, под диктовката на вътрешния министър в Главна дирекция „ Национална полиция “ да се образува цялостен екип, който да ревизира издадената в средата на 90-те години на предишния век тапия на основния прокурор?! Ако това ви се коства неуместно, то би трябвало да напомним и с какво стана прочут преди година и половина Минчо Спасов. През лятото на 2020 година тогавашният народен представител бе арестуван за малко, откакто заплаши сигурността на стотици пътуващи в софийското метро. Заедно с енергийния специалист Еленко Божков и метежника Светослав Трайков, назначен по-късно за консултант на одиозния длъжностен културен министър Велислав Минеков - тримата стопираха тока в метростанцията на Софийския университет. За сходни дейности в метрото на Ню Йорк – Спасов, Божков и Трайков щяха да получат обвинявания за тероризъм, до момента в който у нас законът освен ги пази, само че им разрешава да се трансфорат в комфортни кошаревски очевидци на повикване на новата власт.

Забележителна е и скоростта, с която Министерство на вътрешните работи се задейства по сигнала на Минчо Спасов против Иван Гешев. На 26 август предходната година ямболският юрист подава сигнал до служебния вътрешен министър по това време Бойко Рашков. Още същият ден върху сигнала са сложени три резолюции, с които се ангажира запас на Министерство на вътрешните работи да ревизира тапия за юридическо обучение, издадена преди повече от 25 години. Забележителното в тази ситуация е, че седмици по-рано в Народното събрание – съдружният сътрудник на близката до Спасов Татяна Дончева – юрист Николай Хаджигенов, към този момент е заел още две министерства с инспекцията на висшето обучение „ на врага “ Гешев – Министерство на правораздаването и Министерство на образованието и науката. Разбира се, служебните министри Янаки Стоилов и Николай Денков не откриват никакъв проблем с просветителния статус на основния прокурор, само че нотката на подозрението е сполучливо посята. Особено, когато от трибуната на Народното събрание Бойко Рашков дава обещание „ да ревизира тази работа “.

Минчо Спасов бе претендент за вицепрезидент на Татяна Дончева, с която са в изключително близки връзки.

И това се случва – за Министерство на вътрешните работи се трансформира в предпочитана задача да проверява дипломата на основния прокурор по жалбата на поддръжника на вътрешния министър – Минчо, като че ли от това зависи националната сигурност. Подчинените на Бойко Рашков са принудени да извършват покорно настояванията на юрист Минчо – да изровят от Академията на Министерство на вътрешните работи кадровото досие на Иван Гешев, което е отпреди 30 години. Гешев трябвало да бъде свикан, с цел да изяснява има ли несъответствия към придобиването на висшето му обучение и последвалия юридически стаж. Минчо желае Министерство на вътрешните работи да изземе от основния прокурор оригинала на дипломата му, която да се подложи на експертиза. Наред с това полицията трябвало да разпита специалисти от просветителното министерство и от Академията на Министерство на вътрешните работи, които да обяснят същинска ли е дипломата и да си спомнят по какъв начин тъкмо курсантите от интервала 1990-1995 година са приключили висшето си обучение в тогавашния Висш институт на Министерство на вътрешните работи. Може и да звучи комично, само че през 2021 година юрист Минчо желае от Рашков, а от своя страна министърът разпорежда на полицията – да бъдат открити ректорът и деканът, както и участниците в държавната изпитна комисия, издали дипломата на Гешев през 1994 година, с цел да изясняват каква е била процедурата по придобиване на юридическо обучение.

Без да има каквито и да е законови пълномощия, чиновниците на Националната полиция са принудени да изискват информации от Софийския градски съд за юридическия стаж на Иван Гешев, който той минава в интервала 1995-1996 година Ръководството на Академията на Министерство на вътрешните работи е насила да търси в архивите данни освен за юридическото обучение на основния прокурор, само че и за всичките випуски, приключили Висшия институт на Министерство на вътрешните работи преди повече от 25 години. Стига се до такава степен, че ГДНП изисква информация даже и от архива на Българската войска за наборната военна работа на днешния обвинител №1.

От всичко изброено е видно, че Министерство на вътрешните работи, най-малко за момента, не е показало интерес към ученическите години на Иван Гешев. Липсват данни и за това – дали и в коя детска градина е прекарал детството си. Добре, че поддръжника на Бойко Рашков - юрист Минчо, не е изискал и акта за раждане на основния прокурор, че тогава полицията трябваше да обикаля и родилните домове.

Всичките тези дейности, свързани с използването на ресурса на Министерство на вътрешните работи, демонстрират какво би могло да се случи с основния прокурор в една европейска страна, която следва да съблюдава правилата за господство на закона и за цялост на персоналната независимост. И щом това се прави по отношение на основния прокурор, каква е гаранцията, че на следващия ден някой няма да употребява същото това Министерство на вътрешните работи за кавга с съперник, конкурент или с всеки елементарен жител, дръзнал да се изправи против ползите на ръководещата върхушка. Не на последно място – всички тези инспекции ангажират време и запас на държавни чиновници, които се устоят от налозите на жителите. Нито вътрешният министър, нито юрист Минчо и така нататък, няма да платят и стотинка за това, че ГДНП непозволено проверява дипломата на обвинител №1. А, в случай че на следващия ден Иван Гешев реши да съди Министерство на вътрешните работи за тези незаконосъобразни дейности, отново страната ще му заплати обезщетение, а не тези, които, нарушавайки законите, разпореждат на подчинените си да ровят 20-25-30-години обратно, в опит да злепоставят даден неуместен за властта конкурент.

Всъщност това демонстрира и цялото изтощение на новите ръководещи в неспирните им опити да дискредитират основния прокурор. След фабрикуването на несъществуващи документи за съществуване на банкови влогове в чужбина, след всевъзможни скалъпени сигнали за измислени нарушавания, враговете на Гешев стигнаха до такава степен да употребяват Министерство на вътрешните работи в опит да го дискредитират посредством образованието му. Дори и в това обаче се провалиха. Но даже това не е най-същественото в целия неуместен проблем. Най-големият проблем е, че обществото чака от полицията да го пази от похищения и закононарушения. Но вместо това, службите на Министерство на вътрешните работи са ангажирани да водят война против идеологическия зложелател на вътрешния министър. Заради това не се изненадвайте, в случай че на следващия ден отново чуете, че момче е убито поради спор за паркомясто, нагли крадци са обрали магазин измежду бял ден, а измамниците още веднъж са надигнали глави. Министерство на вътрешните работи на Бойко Рашков има по-важна работа от вашата сигурност, като че ли не сме 2022-ра, а някъде 1982-ра или някъде още по-назад в тоталитарните времена на предишното. "
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР