Бойко Борисов ще смени Десислава Атанасова, която освобождава поста председател

...
Бойко Борисов ще смени Десислава Атанасова, която освобождава поста председател
Коментари Харесай

Бойко Борисов сменя Десислава Атанасова като шеф на депутатите от ГЕРБ

Бойко Борисов ще смени Десислава Атанасова, която освобождава поста ръководител на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

 Шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, някогашният арбитър от Върховния касационен съд Борислав Белазелков и депутатката от " Възраждане " Цвета Рангелова са номинациите за двете вакантни места в Конституционния съд (КС).Този месец Народното събрание би трябвало да смени двама членове на Конституционен съд, чиито мандати са изтекли още през 2021г.

Номинацията на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, бе обявена по-рано през днешния ден персонално партийния водач Бойко Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ ще оглави парламентарната група на ГЕРБ-СДС, съобщи самият той. Към момента неин ръководител се води точно Десислава Атанасова. Новината бе обявена още в понеделник от " 24 часа ".

" Аз съм безусловно уверен, че тя ще се оправи добре ", съобщи Борисов като акцентира, че ГЕРБ са имало доста почтени претенденти. И уточни, че в Конституционния съд е имало и други политически лица. Борисов уточни, че последната смяна в Конституционен съд е Янаки Стоилов, който от длъжностен министър станал арбитър.

" Тогава не чу да се приказва за политически назначения. Качествата на Атанасова надвишават качествата на Янаки Стоилов ", ядосан бе водачът на ГЕРБ за рецензиите към политическото си острие. Номинациите на ГЕРБ и ПП-ДБ са входирани в Народното събрание с подписи на трите обединения, подкрепящи кабинета.

" Номинирането на Десислава Атанасова за член на Конституционния съд е подходящо решение на ръководещите. Крайно време е да се разбере, че Конституционният съд не е някакво съдилище, в което би трябвало да заседават кабинетни магистрати. Не е и място, в което би трябвало да доминират юристи-цивилисти, юристи, нотариуси и пр ", разяснява новината доцент доктор Борислав Цеков.

Парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България " удостовери публично в сряда вечерта, че издига арбитър Борислав Белазелков за член на Конституционния съд.

Движение за права и свободи ще поддържа и двете кандидатури, на ГЕРБ и на ПП-ДБ за Конституционния съд, сподели ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски след диалози сред (не)коалицията в Народното събрание.

Часове преди да изтече крайния период за издигане на номинации. " Възраждане " разгласи номинацията си за адвокатката Цвета Рангелова - народен представител от " Възраждане ".

Рангелова е третият претендент за Конституционния съд след Борислав Белазелков (ПП-ДБ) и Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС). Тя е била претендент за кмет на Благоевград. Рангелова е първият претендент, оповестен публично на уеб страницата на Народното събрание.

Днес Конституционен съд се произнесе във връзка с мандата на бъдещите съдии от квотата на Народно събрание, които ще бъдат определени със забавяне.

Според тълкуването на Конституционен съд от през днешния ден, парламентарен арбитър, определен или назначен след планувания период, упражнява пълномощията си единствено за оставащия период от мандата, считано от конституционно дължимия миг за обновяването на състава на Съда.

Пpeз oĸтoмвpи м.г. пpeзидeнтът Pyмeн Paдeв пoиcĸa oт cъдa дa  paзтълĸyвa paзпopeдбитe oт Koнcтитyциятa зa нaчaлoтo, ĸpaя и пpoдължитeлнocттa нa мaндaтa нa ĸoнcтитyциoннитe cъдии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР