Бойко Борисов на първа линия между Жан-Клод Юнкер и Ангела

...
Бойко Борисов на първа линия между Жан-Клод Юнкер и Ангела
Коментари Харесай

Борисов от Брюксел: Няма да приемаме обратно мигранти


Бойко Борисов на първа линия сред Жан-Клод Юнкер и Ангела Меркел. Сн. БГНЕС

България изрично няма да одобри назад мигрантите, минали през страната до момента, с цел да стигнат до Западна Европа, съобщи министър председателят Бойко Борисов в неделя вечерта след неофициалната среща на 16 европейски водачи в Брюксел, на която разискаха ограничения за мигрантите и даването на леговище.

Канцлерът Ангела Меркел може да изиска двустранни съглашения (за назад приемане на мигранти), когато външните граници на Европейски Съюз са надеждно, напълно затворени, посочи той, представен от Българска телеграфна агенция.

Борисов заяви, че държавните и държавните ръководители на 16-те страни, взели участие в срещата, са поискали от ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер да се реши какви бюджетни средства може да бъдат пренасочени за защитата на външните граници.

По думите на премиера, едвам когато границите бъдат напълно охраняеми и има система за разполагане по тях на граничари от Европейски Съюз, от този момент нататък страните в Общността могат да носят солидарна отговорност за миграцията. За това приказва Ангела Меркел, а не в този момент да ни върнат 60 хиляди - естествено, че няма да се съгласим, повтори Борисов. Първо, преди да ми ги върнат, би трябвало да се съгласят да създадем затвори и да ги държим в пандизите, посочи той във връзка към този момент пристигналите в Европейски Съюз мигранти. Премиерът добави, че до момента мигранти, пристигнали в България, са били залавяни по 30-40 пъти на външните граници, тъй като не желаят да останат у нас.

Да бъдем почтени - Гърция, Италия и България, пропускахме мигрантите към Германия

Да бъдем почтени - Гърция, Италия и България, пропускахме мигрантите и те отидоха в Германия. Не си спазихме уговорките като външни граници, другояче нямаше да минат, разясни Борисов. По неговите думи по този начин страните от Западна Европа са били наводнени с мигранти, по тази причина в този момент слагат въпроса да върнат част от тях.

Премиерът означи, че когато по малките екрани са били показвани детски трупове, Меркел е отправила покана мигрантите да се насочат към Германия. България имаше 30-40 хиляди мигранти. Ако Меркел не беше споделила " елате ", те щяха да са още в България. Над 60 хиляди са минали през България и са отишли в Германия. Сто индивида са минали за последната година и половина публично и са отишли в Германия, посочи Борисов.

С цялото почитание към нашата съпротива - не е правилно по този начин да се приказва, сподели той под адрес на Българска социалистическа партия, която го упреква, че нямало да отбрани националния интерес и да склони България да приема назад мигранти.

Когато говорехме за релокацията 2014, 2015, 2016 година, над 40 000 са минали по времето на (премиера Пламен) Орешарски, след това и по наше време като ръководещи - тогава нямаше ограда, нямахме закон армията да взе участие. Цяла Европа, включително и България, бяхме неподготвени за тази вълна, посочи министър председателят. Той добави, че тогава пограничните страни в Европейски Съюз са желали разселването на мигрантите. По неговите думи, в случай че страните от вътрешността на Европейски Съюз се заградят и дойдат няколко милиона мигранти, те ще останат в България, Италия и Гърция.

Има огромна сензитивност в Европа по тематиката, по тази причина се вършат тези срещи, сподели Борисов.

България свърши доста добра работа, получих поздравления

Всички обявиха, че България е свършила доста работа по време на председателството за напредването на тематиката с миграцията и сме съумели да намерим нужните взаимни отстъпки, върху които да се надгражда. Получих поздравления, че по този начин тематиката може да бъде решена за относително малко време, сподели Борисов.

Какво да се прави

Ако всяка страна по външните граници успее да направи същото, казусът с миграцията там ще бъде решен. За това са нужни няколко неща. Първо - да продължи финансирането и страните от първа линия да могат напълно да подсигуряват, че повече няма да позволен такава вълна да мине през тях. Второ - изнесените центрове, отвън Европа. Да се възползваме от страните, които имат положителни исторически връзки - Холандия, Белгия, Франция и Испания - с страни от Африка. Да се създадат гъвкави съглашения за тези центрове за сигурност отвън Европейски Съюз. Не да връщат от Германия в България или Гърция, а надлежно в Тунис, Либия - там, откъдето е пристигнал. Тогава и вторичното преразпределение сред страните от Европейски Съюз ще бъде решено. Така или другояче подкрепяме страните в Африка с големи пари, да се види тъкмо къде и по какъв начин да се дават, с цел да спре тази миграция, предложи министър-председателят.

По неговите думи в изнесените миграционни центрове, с изключение на здравна и просветителна помощ, би трябвало да се обезпечава и юридическа поддръжка, с цел да знаят хората, които желаят да тръгнат към Европа, че няма да бъдат посрещнати по този начин, както си показват и по този начин да се приключи всеобщото им потегляне. Премиерът заяви, че доста страни в Европейски Съюз поддържат България за съглашението с Турция. Той означи, че в този момент е належащо Европейският съвет да утвърди нужните средства, както и да бъдат подписани сходни двустранни съглашения и с други страни.

България сподели по какъв начин да бъде решен въпросът, всички споделят: " Браво, свършихте работа ". Нека в този момент всички страни да го създадат и въпросът е решен. Проблемът е, че водата под брюкселските мостове тече по-бавно, разяснява Борисов. В отговор на въпрос той посочи, че на днешната среща не е била обсъждана опцията за отделяне на миграционен център в Албания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР