Бойко Борисов изпрати писмо до вселенския патриарх Вартоломей. Лидерът на

...
Бойко Борисов изпрати писмо до вселенския патриарх Вартоломей. Лидерът на
Коментари Харесай

Борисов към Вселенския патриарх: За мъчениците и за героите на Украйна Вие сте ходатай пред Бога за победа на мира

Бойко Борисов изпрати писмо до вселенския патриарх Вартоломей. Лидерът на ГЕРБ благодари на Негово Светейшество за отношението към Българската черква, както и за позицията му против съветската експанзия в Украйна: " Освен в България Вие всеки път изцерявате духовните рани в обособените Православни църкви, съгласно заветите на мира и любовта, дадени ни от нашия Господ Иисус Христос, на Свещените Канони и на добруването на всички хора. Вие оракулски проявихте по едно и също време състрадание и храброст. Дадохте автокефалия на Църквата в Украйна. Сега — във времето на ужаса на жестоката и безусловно непровокирана с нищо война на режима в Москва cpeщу Украинския народ - единствено автокефалната Православна черква на Украйна е елей на разтуха и берекет за жертвите, страдащите и гонените от беса на войната, обладал управлението на Руската Федерация. За мъчениците и за героите на Украйна Вие сте ходатай пред Бога за победа на мира в тази изстрадала страна. Трите държавни управления, ръководени от мен, отдадоха сили и постигнахме доста за присъединението на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. Приемането в евхаристийно общение в фамилията на Православните църкви, което Вие реализирахте на християните от Р. Северна Македония е мощен знак и за нас — европейските политици....  Вие полагате канонични бащински грижи за православните българи в Р. Турция като издигате за техни духовни пастири посочените от българските църковни настоятелства свещенослужители. А в този момент българите, с помощта на Вашата доброжелателност имаме и Архимандрит на Вашия Трон, което е голяма чест с исторически темперамент ". 

Припомняме, че на 29-и ноември Борисов получи медал от Вселенския патриарх Вартоломей, а внуците му бяха благословени. След като участва на литургия в Желязната черква " Свети Стефан ", той бе и на визита при Вселенския патриарх Вартоломей.

, оповестен в уеб страницата на Вселенската патриаршия, преведен на гръцки и на британски:

До негово Всесветейшество Господин, Г-н Ватоломей I - Архиепископ на Константинопол - Новия Рим, и Патриарх космополитен Фенер, Константинопол

Вашев Всесветейсшество, 
Панагиоатате, Ефенде ке Деспота,  

Най-почтително синовно се обръщам към Вас след извършена сред нас публична кореспоnденция, обвързвана с извършените към този момент празнувания, отдадени на 130-годишнината от полагането на главния камък на Желязната черква " Св. Стефан " при Българския църковен вакъф, които бяха почтено проведени и осьществени от Вселенската Патриаршия на 18-и септември т.г., когато Вие поднесохте в подарък на този превъзходен храм Евангелие на български език. Това е ослепителен образец на вселенския темперамент на Църквата на Константинопол! Ползвам случая и още веднъж сервирам пред Вас своите откровени извинения за невъзможността ми тогава да посетя Вас и Патриаршията на Великата Христова Църква заради интернационалните задължения!

Ето за какво, съгласно Вашата покана, ще посетя Центъра на Православието за тържествата във връзка Тронния празник на Патриаршията, когато християните по целия свят означаваме паметта на Първозвания деятел - св. Андрей, създател на Църквата в античния Византион. В навечерието на този свят ден - на 29-и ноември т.г. ще съм цветущ и блажен да имам визита от Вас - Вселенският Патриарх, който тъкмо в същия този месец преди 7 години управляваният от мен Министерски съвет предложи на Президента на Републиката Вие да бъдете притежател на най-високото държавно отличие в Република България - Ордена " Стара планина " I-ва степен, а на идващия ден (30-ти ноември т.г.) заради неотмеюreми каузи на българските държавни институции не ще мога да взема присъединяване като постоянен практикуващ набожен християнин в Божествената св. Литургия, управлявана от Ваше Всесветейшество във Вашата патриарска катедрала " Св. Геори ". 
 
Цялата тази 2022-ра година е извънредно обвързвана сред нас - българите и Майката-Църква в Константинопол заради изпълването на 175 години от канонизирането на св. Фотий Велики, който е просветник във Вярата както на св. Княз Борис-Михаил I Покръстител, по този начин и на цяла България, само че и уверено имам вяра, че и през днешния ден е небесен настойник на нашия Народ. 

Ваше Всесветейшество, 

Днес е извънредно значимо ние - политиците да прибягваме до препоръките и да беседваме точно с духовните водачи. Вие сте утвърден световен нравствен водач. Повече от три десетилетия Вие сте посветили патриаршеското си служение на общото богатство. След края на Студената война Вие възобновихте и скрепихте взаимоотношенията сред Православните църкви. Организирахте, свикахте и проведохте дълго чакания от епохи Събор на Православната черква на о-в Крит през 2016-а година, който свидетелства в ново време Евангелието на Правдата и отвори Църквата за разговор със света на съвремието. Вашите задача и апостолат на любовта проповядват, само че и ползват на дело Завета на Мира. Особено осезаемо в моята Родина това Ви свещено дело се прояви при преодоления в Българската черква ерес посредством Вашата канонична надюрисдикционна роля на примирител при свикания от Вас Всеправославен събор в София през 1998-ма година. Вие всеки път полагате грижи за разгръщане братството и устройването делата на Зографския манастир " Св. Георги " на Света Гора - Атон, където българи с Вашето благословение и позволение встъпват в нравствен ранг. Вие полагате канонични бащински грижи за православните българи в Р. Турция като издигате за техни духовни пастири посочените от българските църковни настоятелства свещенослужители. А в този момент българите, с помощта на Вашата доброжелателност имаме и Архимандрит на Вашия Трон, което е голяма чест с исторически темперамент. 
 
Освен в България Вие всеки път изцерявате духовните рани в обособените Православни църкви, съгласно заветите на мира и любовта, дадени ни от нашия Господ Иисус Христос, на Свещените Канони и на добруването на всички хора. Вие оракулски проявихте по едно и също време състрадание и храброст. Дадохте автокефалия на Църквата в Украйна. Сега — във времето на ужаса на жестоката и безусловно непровокирана с нищо война на режима в Москва cpeщу Украинския народ - единствено автокефалната Православна черква на Украйна е елей на разтуха и берекет за жертвите, страдащите и гонените от беса на войната, обладал управлението на Руската Федерация. За мъчениците и за героите на Украйна Вие сте ходатай пред Бога за победа на мира в тази изстрадала страна. Трите държавни управления, ръководени от мен, отдадоха сили и постигнахме доста за присъединението на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. Приемането в евхаристийно общение в фамилията на Православните църкви, което Вие реализирахте на християните от Р. Северна Македония е мощен знак и за нас — европейските политици. 

Освен безбройните Ви големи исторически заслуги като Вселенски Патриарх на Православната черква Вие не пестите сили за делото на единството на християните по целия свят. Полагате големи старания по разговора сред религиите, издигате глас за правата на индивида на всички места по планетата Земя, борите се за религиозните свободи на всеки обособен човек по всяка точка iia земното кълбо в единение с институциите на интернационалното право, националните държавни управления и всички хора с благосклонност. Вашето пророческо служение на човешкия жанр най-особено се демонстрира в отдадеността Ви на Твореца посредством посвещаване на Неговото създание. На природата в тоя свят Вие сте най-мощен рупор и неин ангел-пазител. Зеленият Патриарх, както Ви назовава основателно светът, издигна проблемите за запазване на околната среда и климатичните промени до най-високолосrавените управителни места в нашия актуален свят без спиране към този момент над 30 roдини. ЕП и ЕК, само че и органите на Организация на обединените нации даже включват в целите си апелите на Вашите енциклики. Дейностите Ви за взаимно съгласие сред Наука и Вяра и тяхното взаимно допълнение даваха нужните примирение и разтуха в тежкото време на миналата пандемия COVID-19. Вие напомнихте на човечеството, което от дълго време не бе преживявало повсеместен световен боязън от незабележим вирус, че: " Медицината е подарък от Бог " и че вярата изисква и доверие. 

Светът, само че изключително Европа в частност не един път са показвали Вас за образец за подражателство в отношението към потърпевшите от войни и подложените на гонения при военни спорове хора. Проблемите на днешното човечество са освен посочвани, само че и решавани във Вашите теологични писания, а в филантропичната Ви активност Вие сте на дело самоотвержен, съчувствен и жертвоготовен Апостол на Любовта като св. Андрей, чийто правоприемник сте. За мен и като православен християнин, и като ръководител на най-голямата политическа партия в България ГЕРБ, която е в християндемократическото семейство на Европейската Народна Партия ще е голяма чест и привилегия точно на Тронния Ви празник персонално да получа Вашето благословение във Вселенската Паiриаршня - Великата Христова Църква. 

В днешното време на война се апелирам всички хора и най-много политическите ръководители по цялата земя и изключително тези, които са географски по местата на страдалчество с разсъдък и сърце да проумеем Божиите слова, изречени от Вашите уста, че: В наша власт е или да увеличим болката, нанесена на нашия свят, или да допринесем за неговото изцеление. Изборът е наш! " казвате и допълвате че: " Човешкият спор може да е неминуем в този свят, само че войната и насилието не са! "  

Позволявам си да Ви помоля да отправяте молебствия към Светата Троица да се позволи продължаващата близо две години и половина политическа рецесия в моето Отечество, която основава голям брой проблеми за всички мои сънародници, а при срещата ми с Вас - разгадавам и на Вашия съвет. С дълбока респект целувам светаrа Ви патриаршеска десница и оставам на Ваше Всесветейшество лоялен нравствен наследник:

 
Бойко Борисов, Председател на Политическа партия ГЕРБ 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР