Ботичели е един от любимите ми художници. Никога не е

...
Ботичели е един от любимите ми художници. Никога не е
Коментари Харесай

Фалшификатът, който се оказа оригинал

Ботичели е един от обичаните ми художници. Никога не е напускал улицата, на която се е родил, имал е ателие още веднъж на същата улица и е бил като осиновен от Медичите – банкерите, които стоят зад италианския .

Сандро е обичал да пресъздава сюжети по няколко пъти и когато през вчерашния ден гръмна новината, че „ Мадоната на нара “, благосъстоятелност на English Heritage, е в действителност оригинал, не се учудих чак толкоз доста. Много дълго време се е считало, че тази картина е фалшификат, а оригиналът се намира в изложба „ Уфици “ във Флоренция.

„ Не е фалшив, оригинал е и произлиза от школата на Ботичели. “

евентуално е нарисувана към 1487 година, нейният генезис бе доказан и от специалисти на музея " Виктория и Албърт ".

След скорошна реституция са открили сигурно, че в случай че не от ръцете на Сандро, то сигурно Мадоната произлиза от ателието на огромния ренесансов занаятчия. Рентгенови разбори и разбори с инфрачервени лъчи са направени върху боята – това е и измежду най-точните способи, които потвърждават произхода на една картина.

Британската картина изобразява Дева Мария с дребния Исус, който държи в ръка нар –  знак на бъдещата пристрастеност, и е заобиколен е от четири ангела. Смятало се е, че е фалшификат, тъй като е била покрита със пласт, който покрива боята, само че и поради някои елементи в периферията. При отстраняването на тази патина се е разкрила техниката, типична за школата на Ботичели. Картината е по-малка от тази в изложба „ Уфици “, само че е доста по-детайлна, а реставрацията е разкрила и един лист злато във воала на Мария и ангелите.

 „ Ботичели, както и други художници на епохата, е имал ателие, в което са изпълнявали повече разновидности и версии на творбите на майстора, евентуално също по този начин и на по-ниски цени, спрямо първата картина “, изяснява Пол Йоанидес, професор по история на изкуството в Кеймбридж.

„ Да изследваме картината след повече от 100 години, ни даде опция да изпълним стеснен контакт с неговата художествена техника “, споделя Рейчъл Търнбул, шеф на English Heritage. “Веднага забелязах приликите с школата на Ботичели. От стилистична позиция беше прекомерно близка, с цел да бъде реплика. Съответства на точния интервал и е нарисувана върху дърво от топола, което е било доста публикувано по това време. “

Картината ще бъде изложена в изложба Ranger's House в Гринуич от 1 април, като част от сбирката от над 700 творби на изкуството, благосъстоятелност на диамантения магнат от XIX век Юлиус Вернер.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР