Босненският сръбски националист и проруски лидер Милорад Додик отказа в

...
Босненският сръбски националист и проруски лидер Милорад Додик отказа в
Коментари Харесай

Додик отказа да пледира за неподчинение на Върховния представител

Босненският сръбски националист и проруски водач Милорад Додик отхвърли в понеделник да пледира по обвинителен акт, който го упреква в нарушение на решенията на висшия представител , интернационален делегат, който следи мира в страната.

Додик от държавните прокурори в столицата Сараево, откакто подписа закони, които суспендират решенията на конституционния съд на Босна и на мирния делегат.

Обвинителният акт е доказан от държавния съд.

Председателстващият арбитър Ясмина Чосич Дедович сподели, че отводът на Додик да се пледира значи, че той се признава за почтен . Съгласно закона в този момент съдът би трябвало да продължи производството, споделиха правни специалисти.

След чуването Додик сподели пред кореспонденти, че не може да разбере обвинителния акт.

" Този ​​съд е противоконституционен и противозаконен ", сподели той и добави: " Това е политически стимулиран, скърпен развой ".

Босненските сърби отхвърлят юрисдикцията на централния държавен съд и прокурорите, защото те са основани от мирния делегат след войната, а не от Дейтънския контракт.

Според мирното съглашение Босна беше разграничена на две самостоятелни области, Република Сръбска и Федерация, доминирана от хървати и бошняци, свързани посредством едва централно държавно управление - проект, който обезпечи мир, само че остави Босна нефункционираща като страна.

През последните две години Додик работи, с цел да отдели доминирания от сърби район от Босна и неведнъж осъди политическите си съперници и западните посланици в Босна, където към 100 000 души починаха във войната от 1992-95 година

Миналата седмица Кристиан Шмид, пратеникът на интернационалния мир в Босна, претрупан с гражданското използване на Дейтънските съглашения, сподели, че за политическото споразумяване в нестабилната балканска страна.

Шмид промени наказателния кодекс на Босна през юли, с цел да планува наказателно гонене на тези, за които се счита, че нападат босненските държавни институции.

Съгласно поправките всеки чиновник в Босна, който не извърши решение на интернационалния висш представител или го попречва по някакъв метод, може да бъде наказан на затвор до пет години.

Съгласно наредбите на Дейтънското съглашение, офисът на интернационалния висш представител, който следи осъществяването на контракта, беше претрупан с пълномощия да постанова закони и да уволнява чиновници, считани за възпрепятстващи мира.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР