Борсовите индекси на страните от Западна Европа като цяло се

...
Борсовите индекси на страните от Западна Европа като цяло се
Коментари Харесай

Пазарите приветстваха 4-ото замразяване на високите лихви

Борсовите показатели на страните от Западна Европа като цяло се понижаваха до обед, вложителите оценяваха макроикономическите и корпоративните вести преди Европейската централна банка (ЕЦБ) да показа информация за срещата си в четвъртък за паричната политика.

Решението на Управителния съвет на ЕЦБ да замрази за четвърти път рекордно високите си лихви и да ревизира надолу макроикономическата прогноза за инфлацията и нагоре на стопанската система за идващите три години, не изненада пазарите, само че след тяхното разгласяване трендът се обърна и всички съществени показатели се озоваха в " зелената зона ".

Това значи, че пазарите утвърждават решението на ЕЦБ. Основните лихвени проценти, които са в действие от 20 септември 2023 година, остават както следва: 4% по депозитното облекчение (лихвата, която банките получават по овърнайт депозитите си в централната банка); 4.50% по главните интервенции по рефинансиране (когато банките заемат средства от ЕЦБ за период от една седмица); 4.75% по пределно кредитно облекчение (лихвата, която банките заплащат, когато заемат овърнайт средства от ЕЦБ). Така лихвената пауза продължава на четвърто следващо съвещание, към този момент 5 месеца и половина.

Макроикономическата прогноза на ЕЦБ е низходяща за инфлацията, само че възходяща за растежа на стопанската система: ЕЦБ залага на инфлация в еврозоната от 2.3% през 2024 година, от 2 на 100 през 2025 година и 1.9% 2026 година Икономическият напредък ще остане слаб, чака се действителният Брутният вътрешен продукт да се усили с 0.6% през 2024 година, с 1.5% през 2025 година и с 1.6% през 2026 година

Междувременно индустриалните поръчки в Германия са намалели с 11.3% през януари спрямо предходния месец, заяви статистическата работа на страната (Destatis) в четвъртък. Анализаторите, интервюирани от TradingEconomics, предвидиха стесняване от 6%.

През декември, съгласно ревизираните данни, поръчките от немските индустриални предприятия са се нараснали с 12%, а не с 8.9%, както беше оповестено по-рано. Резкият спад при започване на тази година се дължи на огромния размер поръчки в края на 2023 година, прецизират от Destatis.

До обед в четвъртък общият показател на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 добави 0.1%, а от националните измерители на " сините чипове " най-вече се намали английският FTSE 100 (-0.33%), следван от немския DAX (-0.26%), френския CAC 40 (-0.17%), италианския FTSE MIB (-0.15%) и единствено испанският IBEX 35 се увеличи с 0.48%. Следобед, както към този момент показах трендът се обърна и всички национални показатели затвориха с покачване в огромен диапазон сред 0.16 и 1.20 %, а общият измерител в района за пръв път надвиши 500 пункта.

От таблицата се вижда, че с максимален дневен растеж приключи испанският показател IBEX 35, а с най-слабо покачване затвори италианският FTSE 100.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР