Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица

...
Борсовите екрани са оцветени в червено - само за седмица
Коментари Харесай

Коронавирусът и борсите - какво се случи и какво предстои след кошмарната седмица

Борсовите екрани са оцветени в алено - единствено за седмица водещите борсови показатели се намалиха с по над 10%, а множеството от тях паднаха в седем следващи сесии.

© Brendan Mcdermid Опасността от пандемия на ковид удари мощно тържищата, a спадът им горчиво подсети за последната финансова рецесия. Индексите по света осъществиха най-лошата си седмица от 2008 година насам, а загубите се пресмятат в трилиони долари. Инвеститорите се разделят с всички рискови активи и се насочват към сигурните вложения, като държавни облигации и по-малко към благородни метали и някои валути. Притесненията са, че разпространяването на заболяването ще спре някои производства, ще ограничи потреблението и пътуванията, а крайният резултат ще е върху корпоративните облаги и световната стопанска система.

Допълнителна суматоха за вложителите внесе и смяната на статута на ковид от страна на Световната здравна организация, която увеличи положението на риск от " високо " до " доста високо ". Още шест страни рапортуваха за първи случаи на вируса. В най-новия разбор на Goldman Sachs се предвижда, че коронавирусът ще " изяде " 5 процентни пункта от световния напредък през първото тримесечие и 2 п.п. през второто, след което ще пристигна възобновяване. Според МВФ резултатите от вируса може да са в размер на 0.1% от световния напредък, само че най-много с въздействие върху китайския, който да падне до 5.6%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Затова и в този момент погледите са ориентирани към разпространяването на вируса, само че и към дейностите на държавни управления и централни банки, от които се чака да (а и към този момент има призиви) да вземат някакви ограничения.

При всички положения болшинството анализатори са на мнение, че до момента в който има сигнали за суматоха по тържищата и дълготрайно разпространяване на вируса, то има условия за намаляване на цените на акциите.

Какви са вредите по тържищата и за какво е значимо
Американските показатели S&P 500 и Dow Jones изгубиха общо по над 10% от цената си от началото на сесията в понеделник до края на тази в петък, само че като се изключи Nasdaq, което излезе на зелено в петък, всички водещи показатели в Съединени американски щати направиха седем следващи дни на спад, почнал през предишния четвъртък. Същото се случи на тържищата в Азия, а в Европа Stoxx 600 е надолу с 12.7% за седмицата, DAX с 12.4%, CAC 40 с 11.9%, а FTSE 100 с 11.1%. Това несъмнено е и най-лошият февруари от 2009 година Спад на показателите над 10% от последният им връх значи промяна. За мечи пазар се приказва, когато тази стойност е 20%. От цената на акциите зависят вложенията и доходността на институционалните вложители - взаимни и пенсионни фондове, в това число и в България. Загубите по международните тържища се пресмята сред 3 и 4 трлн. $ единствено за тази седмица. Например Аpple загуби над 200 милиарда $ капитализация и загуби водачеството си по този индикатор от Microsoft, чиито акции в петък даже нарастнаха с 2.4%. Борсите са първите предвестници за стопански разтърсвания - в тази ситуация те падат поради страховете на вложителите от икономическо закъснение и спад в облагите на компании. Често обаче държанието им е ирационално и след утешение на пристрастеностите идва възобновяване. Заради несигурната среда вложителите се насочват към държавните облигации, чиято рентабилност към този момент е рекордно ниска. Илюстрация
Увеличаване
[MarketWatch] Смаляване

" Този пазар не е естествен, само че ни дава ясни сигнали, че нещо се трансформира ", разяснява пред MarketWatch, Thomas Lee, основател на Fundstrat Global Advisors. Според него спад на Dow Jones с повече от 1000 знака в две или три сесии значи, че има сериозна смяна и покачване на риска при фундамента на стопанската система и придвижването на паричните потоци. Както и че е открита инвазия на извънземни или доближаване на астероид, само че точното им достиганe на земята не е ясно.

Все отново единственото оптимистично в цялата картина е, че в последните часове на сесията в петък Dow Jones и S&P съумяха да възстановят леко равнищата си и да редуцират част от загубите. В края на петък Dow Jones спадна с 1.4%, или над 350 пункта, откакто в четирите дни преди този момент загуби надлежно 4.4%, 0.5%, 3.2% и 3.6%. Глобалният показател Global Stoxx завърши петъчната сесия с намаляване от 1.7% и общо седмичен спад от 12% Борсата NASDAQ, на която са листнати някои от най-големите софтуерни компании, беше белият лебед измежду всички останали международни тържища, като завърши сесията с покачване от символичните 0.01%.

Малко печеливши, доста губещи
Големите губещи измежду американските показатели в края на петък за пръв път не бяха само софтуерните компании, които отнесоха най-тежките удари на миналата седмица. От цената си губят туристическите компании, самолетните компании, производителите на първокласни артикули, както и финансовите компании. В Съединени американски щати показателят KBW, който следи най-големите банки, е на меча територия, показва FT, откакто е 20.7% под историческия си връх от януари. Сред най-губещите в Европа тази седмица са TUI (-30%), Easyjet (-27%), Boeing пък се елементарни с 15% за седмицата от 15%, или близо 20 милиарда $ от пазарната си капитализация.

В Азия най-тежките удари бяха по японския показател Nikkei, който приключи седмицата с близо 11% спад в цената си, както и по китайската борса в Шанхай, чиято стойност означи спад от 3.7% за деня и 4.8% за цялата седмица. Така вложителите посрещнаха без съвсем никаква вяра за идната седмица края на кошмара най-лошите пет работни дни на тържищата от над десетилетие насам.

SOS - централните банки идват на помощ
Сега всички на пазарите чакат координирани дейности от централните банки и държавните управления. Част от поддръжката за пазарите в края на сесията в петък пристигна точно от там. Джером Пауъл, президента на Фед, сподели, че фундаментите на американската стопанска система не престават да са мощни и че централната банка би могла да " окаже помощ ", стига да го сметне за нужно. Не всички вложители одобриха посланието на Пауъл за задоволително, като доходността на 10-годишните държавни американски облигации удариха дъното за четвърти следващ път за тази седмица. " За да получи сигнал, че пътят е чист, пазарът има потребност от доказателства, че всичко е под надзор, няма нови инфектирани страни и няма да има сериозна зараза в Съединени американски щати ", разяснява Джак Янасевич, портфолио пълководец в Natixis Investment пред Reuters.

Сривът на тържищата докара централните банки до миг, в който спомагателното събаряне на лихвите към този момент не наподобява невероятно, даже в Съединени американски щати, където сходно деяние през тази година не се очакваше. Коронавирусът хвана през януари и февруари пазарите в миг на напредък, откакто Съединени американски щати и Китай сложиха непълен завършек на комерсиалната война между тях.

Сега обаче интервенция от централните банки може да се окаже изключително значима. " Федералният запас следи от близко развиването на обстановката и отражението ѝ върху икономическия напредък. Ще използваме нашите принадлежности, с цел да подпомогнем стопанската система, както сметнем за добре ", разяснява Пауъл в изказване. Goldman Sachs чака и понижение на лихвите със 75 б.п. сред март и юни.

" Посланието на Фед във връзка с вируса е объркващо и централната банка се вкара сама в ъгъла ", разяснява Роберто Перли, икономист в Cornerstone Macro. " Освен в случай че вирусът не бъде удържан бързо, орязването на лихвите през март, или даже по-рано, наподобява като най-базовото решение, без значение от мненията на формалните лица. " " Фед не може просто да гледа, до момента в който пазарите се стопяват ", написа Иън Шепърдсън, икономист в Pantehon Macroeceonomics пред клиентите на компанията, представен от NY Times. " Свалянето на лихвите няма да помогне на поточните линии или на свиването в следствие от вируса, само че може да направи финансирането на спомагателен капитал за бизнеса по-евтино и да им помогне в интервал на едва търсене. Това, от което има същинска потребност пазара обаче не са по-ниски лихви, а ваксина. И въпреки всичко дейностите на Фед биха били по-добри от нищо. "

До по кое време ще продължи спада и време ли е да се купува
Рано е да се каже по кое време ще завърши вълната с разпродажби - при всички положения до момента в който няма утешение в разпространяването на вируса пазарите ще са нервни. Инвеститори и анализатори обаче към този момент виждат опция за покупка на акции на положителни равнища.

" Докато има детайли на суматоха на пазарите ще забележим още придвижване надолу при акциите. Със сигурност обаче сме в разгара на опциите за покупка. Просто може да забележим по-добра такава през идващите няколко дни, според от това какво се случва и какъв брой бързо Федералният запас ще сътвори убеденост в своите дейности ", разяснява пред Yahoo Finance основният пълководец на Invesco Кристина Хупър. На поход към сигурните активи
В първите дни на пазарния срив вложителите се насочиха към златото, което доближи 7-годишен връх от 1680 $ за тройунция. В края на седмицата обаче започнаха разпродажби, а в петък благородния метал губеше 4%. Причината - прибиране на облаги и задържане на кеш в вложителите в очакване на развиване на обстановката през идната седмица. Засега най-сигурни се оказват държавните облигации. Това обаче докара до историческа ниска рентабилност по 10-годишните американски ДЦК - тя падна до 1.16%, а ори немските бундове е на минус 0.6%. Швейцарският франк е на най-високото си равнище от 5 години насам по отношение на единната валута, откакто докосна равнището 1.062 за 1 евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР