Борисов наредил на Горанов да търси варианти с новия бюджетКакто

...
Борисов наредил на Горанов да търси варианти с новия бюджетКакто
Коментари Харесай

Високи заплати за IT-спецове на държавна служба

Борисов наредил на Горанов да търси разновидности с новия бюджет Както ненавиждаме крадците и убийците, по този начин би трябвало да ненавиждаме и хакерите ”, разяснява министър председателят
По-високи заплати за IT-спецове в електронното ръководство даде обещание министър председателят Бойко Борисов. С финансовия министър ще забележим дали могат киберспециалистите в електронното ръководство да получат по-високи заплати, сподели Борисов на конгрес за киберсигурността в София. На него ИТ специалисти показаха методите, по които могат да ни хакнат профилите в обществените мрежи или банковите сметки.

„ Има доста надарени младежи, които в случай че впрегнат напъните си в положителни каузи, ще изкарват повече пари. В ГДБОП заплатата е 1500 лева за ИТ експерти, а в частния бранш заплатата е 10 000 лева Само хората с огромна идея ще дойдат да работят за страната. ”, разяснява още министър председателят.  Според него „ Таванът на заплатите пречи в министерствата да бъдат привлечени задоволително квалифицирани фрагменти.

„ В днешната обстановка можем единствено да работим взаимно с всички цивилен организации, икономически начинания, тъй като пазиме и хората, и бизнеса, а оттова и държавната сигурност. Сигурно могат доста образци да се дадат още. Сигурно доста може да се приказва. Сигурно можем да бъдем упрекнати, че незадоволително пари се дават в този бранш за отбрана. Таванът на заплатите е нещо, което доста пречи да притеглим в Министерствата задоволително квалитетни хора. От конкурс за работа в този бранш идват по 100 индивида, най-после най-глупавия остава единствено един, в случай че остане и един. Всички като чуят за заплащането, се обръщат и споделят „ Благодаря “, разяснява  Борисов. И съобщи: Както ненавиждаме крадците и убийците, по този начин би трябвало да ненавиждаме и хакерите ”.

" Трябва да има непоносимост към хакерската активност. Сега тръпна за суперкомпютъра, какво ще му се случи и какви пакости ще го застигнат. В момента му построяваме къщичката ", сподели министър председателят.

" Редно ли е вместо за заплати и пенсии, да даваме стотици милиони, с цел да се защитим от хакерите. Няма огромна организация, която да не е хакната - дали съветска или американска ", попита Борисов.

" Колегите от едно районно са ми разказвали по какъв актуален метод се крадат коли. Сядат на компютъра едни съвършено подготвени младежи, но другояче са хайдуци ", разкри Бойко Борисов. И добави: " Дал съм на Горанов да мисли метод за по-високи заплати за държавния ИТ бранш. Новият бюджет ще разреши такива нараствания ”.

Разчитаме както във всяка сфера на битка с престъпността на жителите и организациите за киберсигурността, сподели още министър председателят. Според него въпросът е обществото да впрегне експертите да работят в интерес на страната, бизнеса и на другите. „ Колкото повече улесняваме – ето Агенция по вписванията. Преди какъв брой години всичко е било на хартия. Колко услуги желаеме и сме ги създали такива, че да не вървиш да се редиш на опашки. Като ги чувам в границите на половин час те могат да създадат всякаква пакост в тези системи. Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици милиони и да пазиме системите от няколко индивида. Те се познават. Със сигурност “, добави още министър-председателят и уточни, че в мрежата не е толкоз анонимно, колкото хората от по-старото потомство си мислят.

„ Държави има, които не разрешиха „ Facebook “, „ Туитър “. Няма огромна разследваща работа, която да не е хакната “, посочи още Борисов. Работи се интензивно по въвеждането на електронното ръководство, сподели пред публицисти министър-председателят.

„ Работят интензивно, виждате стотици към този момент са опциите по електронен път. Пак споделям най-големите централи в света се върнаха на механичните пишещи машини. Ако няма злост към тези хора, в случай че това се смята за съвременно и какъв брой е готино да си хакер и ние се отнасяме с такава приемливост към тях, нищо положително не ни чака “, сподели министър председателят Борисов по адрес на хакерите.

„ Помолих обществеността да има непоносимост, както към всеки различен апаш, нарушител, всеки, който вреди. Това е една детска площадка като направиш, отиват да я счупят. Това е по същия метод. Ние желаеме да облекчим жителите, да може колкото може повече платформи да има за електронно обслужване. Ако някой ги разрушава, ще се върнем отново на механичните пишещи машини “, добави още Борисов.

На въпрос дали би трябвало да се промени Наказателния кодекс за хакерите, Борисов уточни, че има оферти за промени. „ Вижте, те законите и в този момент не са неприятни, просто би трябвало да се съблюдават. Не може след всяко закононарушение да променяме закона и да вършим по-тежки санкции “, изясни министър-председателят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР