Борислав Михайлов е седмият победител в класацията на русенската библиотека,

...
Борислав Михайлов е седмият победител в класацията на русенската библиотека,
Коментари Харесай

Десетгодишният Борислав Михайлов е „Най-четящото дете на Русе“ за 2022 г.

Борислав Михайлов е седмият победител в класацията на русенската библиотека, оставил своя отпечатък на Алеята на четящите деца на град Русе.

Състезанието набира скорост от 2016 година и се организира в две категории – „ От 0 години до І клас “ и „ От І клас до 14 година “ Тържественото оповестяване на резултатите от класацията при започване на календарната година към този момент е традиция и предстоящо събитие за всички дребни читатели на русенската библиотека. Церемонията се организира на 10 януари в Библиотечко.

За 2022 година в категория „ От 0 години до І клас “ отличник, както и предходната година, е Никол Цанкова, на 5 година На първо място в категория „ От І клас до 14 година “ и Най-четящо дете на град Русе за 2022 година е Борислав Михайлов на 10 година Той получи премията от Моника Станоева – най-четящо дете за 2018 година

Поощрителни награди „ Нито ден без книга “ заслужиха Любомира Янкова и Давид Петков.

Усмивки провокира с наличието си на церемонията най-мъничкият четец на библиотеката за 2022 година Бебе Зорница Иванова е родена на 5 юли 2022 година, а първата й читателска карта е издадена, когато е била на 13 дни! Нейната сестричка Василена Иванова също получи поощрителна премия.

За всички деца имаше грамота и дарове от библиотеката и книжарници „ Хермес “ и „ АБВ “.

За трети път беше присъдена премията „ Най-четящо семейство “. Спечели я семейство Тиханови – Бистра, Цветан, Добрин и Калина. Фамилия Тиханови също получи грамота и дарове от библиотеката и книжарници „ Хермес “ и „ АБВ “.

Тази година бяха отличени и две детски учителки, с които Библиотечко е работил най-вече и поради разпоредителност и отговорно отношение при възпитаването на най-малките в интерес и предпочитание за четене. Това са Валя Черганска от Детска градина Слънце, филиал Доростол и Елена Кирова Детска градина Радост, 4-та група Детелина.

Наградите на библиотеката бяха връчени от шефа Теодора Евтимова, която поздрави първенците и им пожела още доста забавни и потребни срещи с книгите в русенската библиотека. Тя употребява случая да каже няколко думи за миналата година. Теодора Евтимова показа, че е изключително горда с резултатите от големия труд на библиотечните експерти, които през декември завършиха ретроконверсията на книжния фонд. Русенската библиотека единствена може да се похвали с напълно оголен фонд в електронния си азбучник. Потребителите към този момент могат да открият когато и да е търсената от тях книга.

През 2022 година в библиотеката бяха регистрирани 8272 читатели, от които 4510 под 14 година За първи път прага на библиотеката прекрачиха 3589 читатели, включително 2431 деца и младежи до 14 година Посещенията бяха 68747, а заетата литература 128 833 бр.

Най-възрастен четец е Маргарита Пейчева на 92 години. След нея е Димитър Топалов – на 90 години.

Най-четящият четец от отдел Заемна за възрастни за 2022 година е Деница Петрова – дълготраен четец с ползи в региона на правото, изкуството и хуманитаристиката. Деница има читателска карта от шестгодишна. Тя също получи грамота и премия на церемонията.

През 2022 година са проведени и осъществени 323 културни събития, от които 30 изложения, 193 срещи и 64 други прояви. 157 от всички събития са за деца. През 2022 година самодейностите в културния институт са били посетени или гледани от 22 900 души (посетители в библиотеката: 13 184, онлайн визити: 17 995, в Детски отдел – 6 118). И още малко статистика: предходната година изданията на библиотеката, в това число електронни, са 8, създадени и изнесени са 14 отчети и презентации, готови 3 722 материала за медии. Участията в ТВ и радиопредавания са 93.

Библиотеката работи като бенефициент или сътрудник общо по 9 плана, а два са изключително значими за активността на институцията. С извършения Втори книжовен фестивал „ Писмените съкровища на Долен Дунав “ през октомври беше надграден осъществения предходната година план „ Писмените съкровища на Долен Дунав “, финансиран по стратегия за трансгранично съдействие Интеррег Румъния – Българи, по който сътрудници бяха Фондация „ Глобални библиотеки – България “; Окръжна библиотека „ Александру и Аристиа Аман “ в Крайова и Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ – Русе. Форумът се концентрира върху литературното завещание на Русе, с взор към младата аудитория. Вторият книжовен фестивал се реализира с поддръжката на Национален фонд „ Култура “ по стратегия Възстановяване и развиване на районни и общински културни институти.

Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ в Русе е единствената библиотека в България, спечелила финансиране по стратегия „ Културно предприемачество, завещание и съдействие “ с предпочитана ос „ Подобрено ръководство на културното завещание “, Подрезултат 1.1. „ Културно завещание, показано в ревитализирани, реставрирани и реновирани места “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. В продължение на две години ще бъде осъществен план „ Новатори в културното предприемачество и нови благоприятни условия за просвета и изкуство в ревитализирана многофункционална зала на социална библиотека “. Отпуснатата безплатна финансова помощ по програмата е на стойност 397,269, 97 EUR или 776 992,53 лева Партньори по плана са Сдружение „ Център Динамика “ и Сдружение „ Българска асоциация на самостоятелните художници аниматори – Пройко Пройков “.

В средата на март стартираха безплатните курсове по български език за украински бежанци. Русенската библиотека беше първата и единствена библиотека в страната с сходна самодейност, която се реализира благодарение на доброволците преподаватели Анджела Авакян – възпитател, начален преподавател – за децата и Владимира Велинова – експерт, приключил съветска лингвистика – за възрастните.

Пълният текст на доклада ще бъде качен в уеб страницата на библиотеката.

В края на тържеството, по традиция, най-четящото дете за 2022 година Борислав Михайлов остави и своя отпечатък за Алеята на четящите деца на град Русе.

Журналисти и посетители бяха прелестно сюрпризирани от поздрава на фолклорна група от НУИ „ Проф. Веселин Стоянов “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР