Борислав Илиев пътува в Япония, за да извърви Шикоко Хенро

...
Борислав Илиев пътува в Япония, за да извърви Шикоко Хенро
Коментари Харесай

IT специалист разкрива „душата на Япония“ в 130 фотографии в галерия „Капана“

Борислав Илиев пътува в Япония, с цел да извърви Шикоко Хенро – японски духовен поклоннически маршрут и пресъздава видяното във фотоизложба

От 16 август до 14 септември Градска художествена галерия-Пловдив кани пловдивчани и посетители на града в изложба „ Капана “ на фотографската галерия на Борислав Илиев със заглавие „ Душата на Япония /Soul of Japan “. Тя включва 130 цветни фотографии, отпечатани на красива и изящна ръчно направена японска хартия, нареча washi. Процесът по основаване на хартията е разгласен от UNESCO за международно нематериално културно завещание, а на изложбата посетителите ще могат да се срещнат с метода на основаване на washi хартията.

Откриването на изложбата е на 16 август от 18:00 часа. Входът е свободен.

Събитието е част от програмата, отдадена на 50 години от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма.

Българинът Борислав Илиев пътува в Япония, с цел да извърви Шикоко Хенро – японски духовен поклоннически маршрут, извървян за първи път преди повече от 12 века. Изминаването на неговите 1500 километра нормално лишава към два месеца. Борислав Илиев покорява „ японското Камино “, както назовават маршрута, за 55 дни и пресъздава видяното във фотоизложба.

Боби, както го назовават приятелите е IT специалист по специалност, само че употребява отпуските си в поклоннически и забавни пътувания, воден от любознание, любов и отвореност към света и хората. Борислав Илиев споделя за приключенията, възприятията и усещанията, развълнували го по един запаметяващ се метод. Галерията ще бъде декорирана с красиви цветни японски хвърчила, наречени койнобори, с които се празнува Денят на детето в източната страна. Ще се прожектират видео материали от Исе Жингу (Ise Jingu), който е най-важният храмов комплекс в Япония, ситуиран в префектура Мие и състоящ се от 125 светилища. Традицията на японския народ гласи, че всеки японец наложително най-малко веднъж в живота си би трябвало да посети храма Исе Жингу. От хилядолетия там се правят 1500 ритуала годишно.

Eдна от най-интересните церемонии в Исе Жингу е наречена Шикинен Сенгу. Според тази традиция основните светилища биват разрушени и след това издигнати още веднъж, което е отражение на японското схващане за съзиданието и разрушението, които подхождат на живота и гибелта. Дори освен това – Сенгу е един тип прегледен урок за поколенията за преходността на материалното. В Исе Жингу хората не отиват само да се молят. Там в продължение на хиляди години се организират разнообразни фестивали. Според традицията императорският конвой е отнасял до Исе Жингу даровете на владетеля за боговете. Организират се празнични прояви, отдадени на Нова година, на основаването на Япония или за рождения ден на императора.

През 2016 година на срещата на върха на най-развитите страни в света G7, която се провежда в Япония, в префектура Мие, някогашният министър-председател на Япония господин Шинджо Абе предложения международните водачи Барак Обама, Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер, Джъстин Трюдо и други в храма Исе Жингу, обръщайки се към тях с думите:

„ Уважаеми дами и господа, поканвам Ви тук, с цел да може да разберете и усетите духовността и традициите на японския народ “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР