Борис Веселинов е сценарист и режисьор на късометражни игрални филми.

...
Борис Веселинов е сценарист и режисьор на късометражни игрални филми.
Коментари Харесай

Американски ученик направи филм за Априлското въстание

Борис Веселинов е сценарист и режисьор на късометражни игрални филми. На 23 години е и е ученик на университета „ Лойола Меримаунт “ (Academy Nicholl Fellowship Quarterfinalists), Лос Анджелис, Калифорния, Съединени американски щати. Преди дни той е показал пред университетската публика на „ Лойола Меримаунт “ дипломната си работа - късометражен игрален филм Red April със сюжет от Априлското въстание. 

„ Обичам да проучвам предишното. Моите истории постоянно се развиват в напрегната историческа среда. Героите ми са младежи с невероятна орис - водач, озовал се на необитаем остров лице в лице с врага си; моряк, който през 60-те година на предишния век желае да счупи международния връх за достигната с подводница дълбочина в океана; американски колониален разузнавач, раздиран от вътрешна битка “ – споделя Борис Веселинов.

Веселинов е създател и на два пълнометражни сюжета, определени като четвърт-финалисти за стипендията на влиятелната в Съединени американски щати „ Академия Никол “ (Academy Nicholl Fellowship Quarterfinalists). Работил е с обичани на младото потомство американски артисти като Дейвид Мазус и е взел участие в няколко кино фестивала. Роден е през септември 2000 година в Плейно, Далас, Съединени американски щати. Родителите му са българи, преселили се в Съединени американски щати след началото на измененията у нас. 

Българска телеграфна организация беседва с Борис Веселинов за историята на основаването на кино лентата Red April и за метода, по който той е признат от първите му фенове. " Опитах да се придържам към един значим насочващ въпрос: каква е прочувствената същина на това време? Какво е възприятието да живееш в такава напрегната, несигурна и надълбоко предизвикателна ера? Какво е належащо на един народ, с цел да набере храброст да се опълчи на системата? Как гледат на себе си представителите на османската власт – тези от другата страна на спора? Усещах, че в случай че съумея да отговоря вярно на тези фундаментални въпроси, филмът ще звучи правдиво "

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник фотоси: borisvfilms

Източник фотоси:: istock

Източник фотоси:: gettyimages

 

 

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР