Борис Джонсън сензационно се отказва от надпреварата за лидер на

...
Борис Джонсън сензационно се отказва от надпреварата за лидер на
Коментари Харесай

Във Великобритания се случи нещо сензационно

Борис Джонсън сензационно се отхвърля от конкуренцията за водач на торите, като се базира на нуждата от " сливане " на партията, макар че твърди, че е достигнал " доста високата преграда от 102 номинации " - и Риши Сунак може през днешния ден да бъде коронясан за министър-председател, отбелязва „ Дейли мейл “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Бившият министър председател съобщи през вчерашния ден, че продължаването на битката му за завръщане на " Даунинг стрийт “ №10 " просто не е вярно " след несполучлив опит да се контракти с двамата си съществени противници Риши Сунак и Пени Мордонт. Вестникът цитира казаното от Джонсън, който аргументира отхвърли си от конкуренцията с отвращение да внася разединение измежду торите в миг, когато " държавното управление би трябвало да се концентрира върху икономическия напън, пред който са изправени фамилиите в цялата страна “. Освен това Джонсън към този момент гледа към изборите през 2024 година, на които счита, както сподели, че ще може да обезпечи победа на консерваторите.

Вестник " Експрес " уточни, че някогашният министър на финансите Риши Сунак не губи време в опитите си да завоюва на своя страна 102-мата депутати, които са подкрепили Джонсън. Изданието показва, че цифрата 102 участва единствено в изказванията на Джонсън, до момента в който обществено поддръжка за някогашния английски министър председател в действителност са декларирали единствено 59 депутати тори. Вестникът напомня, че зад кандидатурата на Сунак са застанали 165 депутати консерватори. Риши Сунак наподобява ще бъде коронясан през днешния ден като третия министър-председател на Обединеното кралство за тази година, откакто нощес Борис Джонсън сензационно се отдръпна от конкуренцията, отбелязва в. „ Индипендънт “.

Според Скай нюз отдръпването на Джонсън е отворило пътя за Сунак през днешния ден да получи ключовете от " Даунинг стрийт “№10. Телевизията прави обикновената политическа сметка, че досега 165 депутати от торите са подкрепили Сунак, до момента в който зад единствената му останала съперничка Пени Мордонт застават 30. Това, най-малко към този момент, изключва дуел в 14:00 часа през днешния ден, тъй като всеки претендент би трябвало да има поддръжка най-малко от 100 депутати, каквато при Мордонт липсва. Риши Сунак има цялостното право да бъде доста удовлетворен, отбелязва " Ню Йорк таймс “. Вестникът напомня, че когато през лятото някогашният финансов министър участваше в конкуренция с Лиз Тръс за министър-председателския пост, той предупреждаваше за заплахите от нейната икономическа политика. От първия ефирен спор, когато дефинира проектите на Тръс като " приказка ", до последните дни на конкуренцията, когато сподели, че му е " мъчно да разбере " изобщо имат ли смисъл проектите на Тръс, Сунак биеше паника. И макар че загуби борбата през септември, по-малко от два месеца по-късно точната прогноза на Сунак за резултатите от програмата на Тръс разчисти пътя му към най-високия пост във Англия, заключава „ Ню Йорк таймс “.

„ Уолстрийт джърнъл “ също отбелязва позитивния резултат от отдръпването на Джонсън от конкуренцията, като показва, че Сунак е направил значима стъпка към премиерския пост, откакто главният му противник за поста - Борис Джонсън, се отдръпнал от конкуренцията. Това предотвратява съперничеството сред двамата политици, което " заплашваше да разцепи ръководещата Консервативна партия и да раздруса в допълнение финансовите пазари “, написа вестникът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР