Борис АнгеловМексико - СофияСтара Загора може да се нарича Център

...
Борис АнгеловМексико - СофияСтара Загора може да се нарича Център
Коментари Харесай

Как $1 млрд. за ЧиченИца – родното място на футбола и баскетбола и център на Млечния път, бяха платени от Мексико и бяха избити за 3 г.?

Борис Ангелов
Мексико - София

Стара Загора може да се назовава Център на Вселената, само че ЧиченИца – Центърът на Млечния път – едно от новите 7 чудеса на света на ЮНЕСКО, е по-интересно място от египетските пирамиди и го подсигурявам персонално, тъй като ги съпоставям като очевидец. Докато постройките в пустинята край Нил са просто апотеоз на манията за великолепие и култа към личността, мексиканските посред джунглата са изумителен успех на връзката сред индивида, природата и науката, изключително математиката, както ще разберете от този текст. ВИЖ СНИМКИ ТУК!

Освен че в подтекста на Световното състезание по футбол, точно на това място се разиграват първите мачове в историята въобще, най-малко 11 века преди някой в Англия да почне на рита топка и да се назова основател на велика игра, а 12 епохи някой в Щатите да стартира да цели кръг на височина и да вкарва " кошове ”.

Започваме историята откъм гърба – напред: преди 1901 година американският консул в Юкатан – това е полуостровът, на който се намира ЧиченИца, намира удивителният град на маите посред джунглата. Той се влюбва в мястото, купува го от " локалните туземци ” и се заселва със фамилията си там. Кани археолози от Харвард, които стартират професионално изследване на останките и през 1924 година са подготвени със заключенията си, за които след това ще разкажем в детайли.

Горд с всичко реализирано, Едуард Томпсън предлага на мексиканското държавно управление да му подари големия си скъп парцел. " Какво ще го вършим ”, отвръщат управляващите по не най-любезен и още по-малко умен метод. И секват ентусиазма на първопроходеца. Наследниците му вършат втори опит за подаяние и получават втори отвод.

От 70-те години, когато ЧиченИца става международна забележителност, натрупала популярност и с помощта на Олимпиадата в Мексико в края на 60-те години, последователно мястото се трансформира в туристически магнит. Хора от целия свят идват, с цел да видят мястото, холивудски продукции му придават спомагателна мистика и го вършат още по-хитово за гостите. Един от тях, в стила на Благо Георгиев – Джизъса, изписва нещичко на камък в храма на върха на главната пирамида, заради което притежателите не разрешават достъпа до пъпа на света, че и на Слънчевата система – за какво го назоваваме по този начин, ще разбере по-късно.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР