Борис Акунин е признат за най-популярният писател в Русия за

...
Борис Акунин е признат за най-популярният писател в Русия за
Коментари Харесай

Борис Акунин: Дори и утре Путин да не е на власт, Русия отново ще поеме по същия път

Борис Акунин е приет за най-популярният публицист в Русия за 21 век. След експлоадирането на войната в Украйна тази година, той твърдо декларира своята  позиция против военното навлизане на съветската войска и решението на Кремъл. След 24 феувари, Акунин основава фондация, заедно с Михаил Баришников и икономиста Сергей Гуриев в помощ на потърпевшите.

 

Григорий Шавлович Чхартишвили, както е същинското име на създателя, е роден  в Грузия през 1956г. в семейство на офицер и учителка по литература. Израства в Москва, където живее до 2014г. Завършва японистика в Московския университет. Дълги години работи като преводач от японски и британски. Любовта към книгите  обаче отключва и неговото предопределение – думите. Автор е на повече от 60 романа и повести, издадени в милионни екземпляри по целия свят.

 

За Русия на Путин, мобилизацията и международната политическа сцена, Борис Акунин есклузивно пред Светослав Иванов в ефира на бТВ.

 

- Григорий Шалвович, добре пристигнали в предаването. За мен е наслаждение! 

- Благодаря!

 

- След началото на войната, вие бяхте измежду първите известни хора в Русия, който се оповестиха срещу решението на Кремъл. Защо?

- Имаше доста руснаци, които незабавно се изправиха против войната. Защо? Защото огромна част от нас сме срещу войната. Против експанзията, която стартира още през 2014г. Всички бяхме срещу диктатурата. Всички бяхме шокирани. Всички бяхме възмутени. Както допускам знаете, десетки хиляди души излязоха по улиците. Този полицейски режим обаче докара до 15 хиляди ареста, вследствие на  което стотици хиляди бяха принудени да емигрират. За страдание, на милиони хора и досега  им " затварят устите ". Въпреки това доста от тях рискуват своята независимост и въпреки всичко не престават да стачкуват против режима.

 

- А какво ви коства това - да сте срещу войната? Алла Погачова да вземем за пример също към този момент заточение, върху творчеството й е наложено затъмнение. Същото се случва и със брачна половинка и Максим Галкин.

- На мен сигурно ми струваше доста по-малко, в сравнение с другите. На първо място, тъй като съм публицист. Да си публицист е най-индивидуалната и свободна специалност на света. На мен никой не ми е необходим. Особено в днешните цифрови времена, когато толкоз елементарно могат да поддържам връзка с моите читатели. За страдание, в доста по-сложна обстановка се оказаха хората, които творят в други посоки. Тези от сферата на шоубизнеса, на публицистиката, от театъра и киното. На тях им се наложи да създадат подобен сложен избор и тъкмо тези, които направиха този верен избор напълно заслужават моето почитание. Те в действителност доста изгубиха. Сега в Русия е сурово време, в което би трябвало да се вършат избори и аз персонално изпитвам състрадание към моите сънародници. Това доста ми припомня Съветските времена, само че в този момент всичко е доста по-нагорещено, защото допреди това имаше интервал на креативна независимост, който в този момент е изцяло премахнат.
 
- Вашият татко е участник във Великата отечествена война. Как се почувствахте, когато Кремъл съобщи, че в Украйна ще се бори с " нацизма и фашизма "?

- Отдавна към този момент нямам илюзии във връзка с режима на Путин. Никой не има вяра на това, което приказват. Дори и в Русия. Само някои не изключително интелигентни хора. Аз обръщам повече внимание не на това какво споделят, а на това какво вършат. Действията им напоследък са незаконни и ужасни. Боя се, че отсега нататък ни чакат още повече закононарушения и потресаващи дейности.

 

- Една от вашите най-известни книги е " История на съветската страна ". Кой е най-големият исторически мит в Русия, който сега се употребява за оправдаване на войната?

- Най-големият мит е в това, че Русия има необикновен исторически път, в който законите на развиването и цивилизацията не участват. Това не е по този начин. Руснаците са като всички естествени хора, както и страната ни е като другите. Друг е въпросът, че съветската страна е издигната върху основите на това, че тя не може да бъде нищо друго с изключение на империя. Това е огромна централизирана страна, която се държи върху основите на  насилието и страха. Затова и демокрацията е невъзможна. В този тип Русия съставлява опасност и за своите съседи.

 

Въпреки обстоятелството, че толкоз неприятно се отнасям към Владимир Путин, аз доста добре разбирам, че той не е първопричината за признака на тази болест. Дори и на следващия ден Путин да не е на власт, Русия още веднъж ще поеме по същия път. Единственият метод да се реши този проблем за Русия да стане естествена страна и да престане да бъде опасност за своите съседи, е като фундаментално се промени страната.

 

Тя не може да съществува, във тип на свръх централизирана власт. Твърде огромна е за такова нещо. Русия би трябвало да стане Федерация или Конфедерация. Трябва Различните елементи стартират да  съществуват в сходство със молбите и равнището на своето население. Само тогава, когато такива елементи на страната, такива републики могат да съществуват въз основата на демократическия режим, да вземем за пример да са част от Европа, то съседството с Русия би било безвредно и преференциално. Това е единственият метод. Затова свалянето на Путин е напълно незадоволително. Трябва всички доста добре да разберем това.

 
- Какво е мнението ви за ролята на Руската православна черква сега? И думите на патриарх Кирил, че " греховете на съветските бойци ще бъдат опростени "?

- Може би би трябвало да се схваща, че греховете на съветските бойци ще бъдат опростени от патриарх Кирил, а не от Бога. Има голяма разлика. Що се отнася до Православната черква в Русия, тя към този момент 300 години е " прислужник " на страната. И надлежно такова е и моето отношение към нея. Освен това би трябвало да се разбере, че в модерна Русия тя не е сериозна политическа и социална мощ, тъй като нейният престиж към днешна дата не е огромен.

 

- А какво се случва вътре в съветското общество? Социологически изследвания демонстрират, че 70% поддържат войната.  Може ли да се доверим на сходни сондажи на фона на спецификата на режима в Москва?

- Първо, на сходни анкети, свързани с публичното мнение, в такава полицейска страна, не би трябвало да се има вяра. Аз доста деликатно проследявам такива запитвания и виждам, че те се вършат със затворени въпроси. Подкрепяте или не подкрепяте, за Путин или срещу Путин. В несвободна страна на такива въпроси хората или не желаят да дават отговор, или дават отговор неискрено. Повече или по-малко, точна картина дават по този начин наречените косвени въпроси, които основават напълно друга картина.
 
На второ място, на 21 септември в Русия се случи доста значимо събитие, а точно мобилизацията. Това доста мощно промени настроенията в Русия. Путин извика на работа 300 хиляди мъже и още по-голямо количество млади мъже избягаха отвън рамките на Русия, които не желаят да вземат участие в тази война.

 

300 хиляди души, от които се чака да се бият на фронта, не са подготвени. Те ще бъдат убивани и то в големи количества. И уви в Русия ще има доста гробове. Това съществено трансформира настроенията в Русия. Тук също би трябвало да се обърне внимание.

 

- Каква е главната цел на Путин в тази война? Или както обичат да питат руснаците - Кто виноват?

- Разбира се, че персонално е отговорен индивидът, прибегнал до сходни решения. В тази тирания решенията се взимат единствено от един човек – диктаторът Владимир Путин. Това e неговата персонална Химера, неговата персонална фикс идея за великолепие. Това е резултат от неговото отделяне от действителността. Това е неговото предпочитание да бъде популярен. Желанието за величество в комбиниране с несъответстваща визия за действителността – това е доста рисков коктейл. Честно казано, аз персонално считах Владимир Путин за по-хитър и интелигентен човек. Очевидно за толкоз дълги години на власт, той напълно е изгубил връзка с действителността. Бях убеден, че Путин доста години ще бъде на власт и страната безшумно, безшумно ще умира, само че на 24 февруари 2022 той извърши самоубийствена неточност, когато стартира тази война. Това радикално промени моето мнение и считам, че краят не е надалеч.

 

- Вярвате ли в нуклеарните закани, които Москва от време на време изпраща към Европа и света?

- Да, имам вяра в нуклеарната опасност, към която се отнасям доста съществено, тъй като това е последното и само средство, с което Путин разполага. Той няма нищо друго. Той няма никакъв път обратно, с цел да отстъпи. Когато човек няма накъде повече и когато разбере, че краят му наближава и има достъп до нуклеарно оръжие… Това е доста рискова обстановка. Това е най-много рискова обстановка за прилежащите страни. В това число влиза и България. Предполагам сте видели новината отпреди няколко дни за това, че рускато военно командване преглежда разновидността за потреблението на нуклеарен удар в някоя безлюдна територия за да наплаши Украйна и целия свят. В тази връзка най-близкото безлюдно място е Черно море. Как може на това да не се гледа като на сериозна опасност? Аз не мога да си го показва. Това е голяма опасност за всички нас.

 
- След оповестяването на мобилизацията в Русия хиляди мъже напуснаха страната. Има ли опция тъкмо тези хора, които не желаят да се бият да разпалят развой, който да разклати Путин?

- Тези, които са избягали - към този момент ги няма. Революция в Русия могат да създадат единствено тези, които са останали. От тази позиция въоръжаването на стотици хиляди непрофесионални " военни " е рисков опит. През 1917 година в точно такова събитие довело до рухването на царския режим, защото тогава също са били мобилизирани всеобщо така наречен запасни полкове, в които е имало хора, неискащи да се бият. Те разрушили царския режим.

 

На мен ми е ясна ориста на Путин, ориста на тази война, която няма да се взема решение на фронта. Тя ще се взема решение вътре  в Русия. Путин ще остане толкоз, колкото продължат да го търпят руснаците. Най-ефективният метод за битка против Путин е непрекъснатото превръщане към съветския народ. Трябва да се приказва за това, че желаеме руснаците да бъдат освободени от тази тирания. Ние сме на тяхна страна. Много ме разстройва тази наклонност, публикувана на Запад по отношение на всеобщото наказание на руснаците. Това е в изгода единствено на Путин. Това укрепва неговата позиция. Това подхранва неговата агитация, която насажда, че съветските сънародници са ненавиждани в целия свят. " Аз може да съм всевъзможен, само че го върша за вас! Трябва да сме дружно ". Това е доста рисково. Затова … победа ще има единствено когато успеем да убедим съветското население в това, че без Путин ще има бъдеще и ще бъде по-добре. Това е най-основното.

 

- А допустимо ли е събитията да дойдат от най-близкия му боен кръг, изключително в случай че реши да прибегне до потреблението на тактическо нуклеарно оръжие?

- Не считам, че неговите дворцови прислужници или както желаете ги наричайте... Този пуч ще бъде негоден единствено тогава когато опре ножът до кокала. Когато хората към Путин стартират да се опасяват за персоналната си орис повече в сравнение с от него самия. В такива моменти стават огромни преврати.

 

- Вашият псевдоним " Акунин " на японски значи " изверг ". Кого бихте нарекли Акунин в Русия през днешния ден?

- Злите са доста. В страната се случват доста несгоди. Акунин е по-скоро изверг с обсег. Моят псевдоним значи, че романите ми сплотяват в себе си изложба от огромни злодеи. Аз се интересувам от феномена ЗЛО. Разглеждал съм разнообразни разновидности на злодеи. Да, Путин е изверг и то световен. Това абсолютно е по този начин. Това е човек, който към този момент е изиграл голяма роля в съветската история, тъй като в нашите очи разрушава страната, съществуваща толкоз дълго. Трябва да се разбере, че всичко това ще свърши с разпада на Русия на няколко по-малки страни.

Това е неизбежно. В момента, в който централизираната власт стартира да се разрушава, то тогава неизбежно и сепаратиските придвижвания ще стартират. Има голяма заплаха от революция, от " Югославия с нуклеарно оръжие. В момента ни ужасява всичко, което се случва в Украйна. Мен персонално ме притеснава това, че на следващия ден може да се случи нещо още по-страшно. Всички би трябвало да се готвим за това. Трябва да се планува. И в случай че можем да предотвратим тази обстановка, то обезателно би трябвало да го създадем.

 

- В момента ви гледат доста българи. Какво е вашето обръщение към тях, запитвам ви и като основател на фондация, която оказва помощ на потърпевшите от войната?

- Да, ние създадохме фондация " Истинската Русия ", тъй като Русия на Путин е подправена. Искаме да напомним на всички, че Русия през днешния ден е тази на Пушкин, на Толстой, а не тази на Сталин и на Путин. Иска ни се тази Русия да е същинската. Създадохме тази организация, с цел да оказваме помощ на украинските бежанци, които са във допустимо най-лошата обстановка. Правим каквото можем и продължаваме да го вършим. Сега обаче виждаме и въпросът с съветските бежанци. Все повече хора бягат и от Русия. Те се оказват в доста тежка обстановка, тъй като на тях никой не оказва помощ и не желае да го прави. Искам да се обърна към българите с една молба. Знам, че руснаците търсят леговище и в България. Знам, че доста хора мислят за руснаците като за братя. Моля, разберете, че тези руснаци, които попадат във вашата страна – това са хора, които са срещу диктатурата, срещу Путин, срещу войната. Моля, бъдете положителни към тях.

 

- Борис Акунин, благодаря ви за присъединяване! За мен беше наслаждение!
 Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 
 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР