Борещият се за втори мандат президент на Франция Еманюел Макрон

...
Борещият се за втори мандат президент на Франция Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Макрон обвини Льо Пен, че е на заплата при Путин. И вие го ухажвахте, отговори му тя |

Борещият се за втори мандат президент на Франция Еманюел Макрон и крайнодясната кандидатка за поста му Марин льо Пен се сблъскаха в яростен ефирен спор в сряда. Двамата ще се изправят един против различен на втори тур на изборите за държавен глава в неделя, 24 април. 

Макрон поведе изборната конкуренция на първия тур с дребна преднина пред Льо Пен. 

По време на дебата френският президент разкритикува остро лидерa на Националния фронт и непосредствено я упрекна, че е на заплата при съветския президент Владимир Путин. Това беше и апогейът на траялия близо два часа и половина вербален конфликт, при който двамата претенденти опълчиха позициите си по редица тематики като Европейски Съюз, пенсии и енергетика.

Макрон обвини Льо Пен, че е „ подвластна от Владимир Путин “ и че е неспособна да „ отбрани френските ползи “ заради партийни заеми, взети от съветска банка, близка до Кремъл.

Дебатът стартира неудобно за Льо Пен, която първо показваше раздразнителност, а по-късно стартира да приказва още преди да е приключила въвеждащата музикална тематика. Водещият я прекъсна и помоли да стартира изначало. Тя реагира на неловката обстановка със смях и директна офанзива против Макрон за икономическата му политика. Френският президент беше не по-малко настъпателен и ѝ отвърна, че тя е била част от Народното събрание в редица случаи, когато са се вземали решения за виталния стандарт, отбелязва Ройтерс.

Според Politico Льо Пен се е показала по-добре, в сравнение с тв дебата си с Макрон на предходните президентски избори през 2017 година Тогава тя обърка причините си и четеше от бележките си, напомня изданието.

Спорно е кой в последна сметка в този момент е телевизионният " победител ".

На заплата при Путин

" Вие зависите от Русия и от Путин ", се обърна френският президент към водача на Национално обединяване, визирайки заем, който партията на Льо Пен получила от чешко-руска банка, „ близка до съветския ръководещ хайлайф ". " Когато говорите с Русия, вие не се обръщате към различен задграничен водач, а към своя банкер ", посочи Макрон. От своя страна Льо Пен изрази своята „ безспорна взаимност и съчувствие “ с Украйна и жигосах съветската експанзия като „ неприемлива “.

Това не е първият път, когато френският президент насочва сходно обвиняване към своя конкурент. Връзките на Льо Пен с Русия са " бодил в петата " на акцията, макар че тя осъди съветската инвазия в Украйна и се опита да се дистанцира от минали пропутински изказвания. Макрон се възползва от това и я упрекна, че е трансформирала позицията си обратно на „ историческите разбирания “ на нейната партия за Русия. Президентът направи връзка сред отхвърли на Льо Пен да осъди анексирането на Крим през 2014 година и успеха ù в приемането на съветски заем през 2015 година

„ Когато трябва да се вземат значими и смели решения, нито вие, нито вашите водачи сте там… Не можете да защитавате ползите на Франция, тъй като вашите ползи са свързани с Русия “, сподели той и я цитира с отхвърли ù да подкрепи пакет от наказания против Русия в Европейския парламент.

В отговор на обвиняването Льо Пен заяви, че тя е " безусловно и тотално свободна жена " и е била принудена да търси заем от непозната страна, защото никоя френска банка нямало да го отпусне. След това контраатакува, като го упрекна, че е " ухажвал " съветския водач и го е поканил във Франция по време на мандата си, само че Путин не пристигнал. „ Поканих задграничен водач, а не моя банкер “, отвърна той.

Кампания против свободната търговия

Търговската политика на Брюксел също се оказа " ябълка на раздора ", макар че и двамата претенденти се съгласиха, че има опасности от необятното отваряне на европейските пазари за импорт от трети страни.

Льо Пен " видя " Макрон като въплъщаващ модела за свободна търговия на Европейски Съюз, а сегашният президент лавира по тънката линия сред отбраната на достолепията на свободния пазар и успокояването на френските фермери и общество. „ Мисля, че икономическият модел, учреден на свободната търговия, при който производството е на 10 хиляди км. от потребителя, убива планетата “, настоя Льо Пен и добави, че търговията е „ виновна за по-голямата част от излъчванията на парникови газове “.

През последните месеци и двамата претенденти дадоха обещание да защитят френските фермери и консуматори против импорт на храни и артикули. Франция - която сега е ротанционният ръководител на Съвета на Европейски Съюз - настоя за прекъсване на вноса на артикули, които не се създават при същите строги стандарти, както в Европейски Съюз, и отсрочи договарянията за нови търговски покупко-продажби, предизвиквайки опасения измежду локалните фермери, припомня БГНЕС. Програмата на Льо Пен отива по-далеч и тя желае продуктите на френските земеделци и животновъди да бъдат изключени от всички търговски съглашения.

Пенсии

Пенсиите и пенсионната система се оказаха друга противоречива тематика за кандидат-президентите.

Във Франция всички получават държавна пенсия и определянето на възрастта за пенсиониране има голямо въздействие върху държавния бюджет. Макрон желае да я върне на 64-65 година, в случай че бъде избран отново. Льо Пен упорства за запазването ù на 60-62 години.

С по-щедра пенсионна система водачът на крайната десница се пробва да притегли гласоподаватели, доста от които стартират кариерата си млади и работят сложни специалности. Възрастта за пенсиониране е крайъгълен камък на платформата на акцията на Льо Пен, която се концентрира върху проблемите на благосъстоянието и разноските за живот вместо нормалните тематики за имиграция и сигурност. От партията ù се надяват да привлекат крайнолевите гласоподаватели, за които пенсиите са значим въпрос.

Пенсиите са " парещ картоф " и за Макрон, който също се пробва да притегли леви гласоподаватели преди втория тур. „ Никога не обяснявате по какъв начин бихте финансирали пенсиите… не сте почтена с хората - сподели той. - Сигурно укривате налози и застрашавате салдото на нашата пенсионна система. “

" За " или " срещу " мюсюлманските забрадки

Френският президент съобщи, че препоръчаната от Льо Пен мярка за възбрана на мюсюлманските забрадки на публичните места във Франция би провокирала " революция ", отбелязва Асошиейтед прес. Репликата му бе предшествана от увещание на Льо Пен, че не се бори против мюсюлманите, а против радикалния ислям. За нея покривалото на главата било " униформа, наложена от ислямистите ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР