Бордът на Международния валутен фонд одобри нова програма с Аржентина

...
Бордът на Международния валутен фонд одобри нова програма с Аржентина
Коментари Харесай

МВФ рефинансира дълг на Аржентина на стойност 44 милиарда долара

Бордът на Международния валутен фонд утвърди нова стратегия с Аржентина за към 44 милиарда $ , оповестява Агенция Ройтерс. МВФ акцентира, че проектът идва с " извънредно високи " опасности.

Споразумението, реализирано с консенсус и бележи 22-ата стратегия на МВФ за Аржентина. То идва след повече от година договаряния. Той заменя провалена стратегия от 57 милиарда $ от 2018 година, за която Аржентина към момента дължи над 40 милиарда $.

Около 9,66 милиарда $ ще бъдат изплатени неотложно .

Одобрението идва, откакто Конгресът на Аржентина подписа на 17 март финансовия аспект на съглашение на равнище личен състав, само че не и политиките, които се чака да поддържат стопанската система в вярната посока и дълга резистентен.

Рисковете за програмата са извънредно високи и последствията от войната в Украйна към този момент се материализират " , сподели в изказване Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на МВФ.

В този подтекст, ранното прекалибриране на програмата, в това число идентифицирането и приемането на подобаващи ограничения, в случай че е належащо, ще бъде от решаващо значение за реализиране на нейните цели.

Нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари и последвалите наказания покачиха цените на доста артикули, в това число силата и храните, внезапно и се чака да тласнат инфлацията даже по-високо, в сравнение с се очакваше.

Сделката има за цел подсилване на обществените финанси, започване на понижаване на инфлацията и създаване на пазара на дълг в локална валута, наред с други цели.

Политическите земетресения в ръководещата лявоцентристка коалиция в Аржентина се разшириха поради договорката и има опасения, че обвързваните стопански връзки ще натоварят в допълнение хората в южноамериканската страна, бореща се с инфлация над 50%.

Малко евентуално е това да провокира позитивния потрес на доверието, увеличението на частните вложения и достъпа до интернационалните финансови пазари, от които страната има остра потребност.

Споразумението на Аржентина от 2018 година беше най-голямото в историята на МВФ и фондът рискува да нанесе вреди на репутацията, в случай че програмата не успее.

Имаше доста рецензии към тази договорка, че тя ще се разпадне, че това е лека договорка с МВФ, това е пластир...
 Аржентина се споразумя с МВФ за рефинансирането на голям дълг
Аржентина се споразумя с МВФ за рефинансирането на голям дълг

Преговорите се водеха от 2020 година насам
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР