Бордът на директорите на „Свободна зона-Русе“ ЕАД, който бе назначен

...
Бордът на директорите на „Свободна зона-Русе“ ЕАД, който бе назначен
Коментари Харесай

Тихомълком сменят борда на Свободна зона - Русе с активисти на БСП

Бордът на шефовете на „ Свободна зона-Русе “ ЕАД, който бе назначен след конкурс на 19 ноември 2021 година, е сменен единствено след 6 месеца ръководство

Новината става ясна от качените документи в Търговския указател след 17:00 часа през вчерашния ден, които сега са в развой на култивиране, осведоми

Най-интересното е, че новите попълнения са все изявени фрагменти на Българска социалистическа партия – някогашният народен представител Таско Ерменков, някогашният народен представител от Русе Георги Стоилов, който влезе в Народното събрание посредством феномена 10/10, и претендентът за народен представител от София Станислав Младенов, който е ръководител на Районния съвет на Българска социалистическа партия -„ Връбница “. Именно Георги Стоилов, който по същото време е напуснал поста си шеф на дирекция „ Инфраструктура, строителен и инвеститорски надзор “ в Община Русе, е готвен за поста на нов изпълнителен шеф.

„ Снощи бях много сюрпризирана, откакто открих, че в Търговския указател е подадено заявление за смяна на събитията –т.е. взето е решение от принципала на сдружението за промяна на борда на зоната. Това решение е взето на 17 май 2022 година, за което моят ръб сигурно не е известен. Което е още по-интересно, че по друга точка от този протокол от съвещанието получих препис-извлечение, с което те ме уведомяват по други вътрешни каузи. Но за тази промяна аз към момента публично не съм известена “, разяснява изп.директор на „ Свободна зона-Русе “ Магдалена Иванова.

Според решението за промяната, качено в Търговския указател, основанието е несъблюдение на бизнес програмата. Въпросът обаче е на коя бизнес стратегия, защото към този момент пет месеца бизнес програмата на Магдалена Иванова още не е парафирана от министерството.

„ Ние унаследихме бизнес програмата на предходния изпълнителен шеф, която е за три години и с която ние явно не сме съгласни. В декември месец подадох към принципала новата бизнес стратегия на моя ръб, която до ден –днешен не е утвърдена. Така че аз не знам на кое съображение действително ме освобождават. А тук е мястото да посоча, че в последна сметка и бизнес програмата на предходния изпълнителен шеф, и тази, която моят ръб е одобрил, са изцяло преизпълнени. Най-интересното е, че отчитането на осъществяването на индикаторите на бизнес стратегия става законово в края на юни 2022 година, откакто бъде удостоверен и годишният финансов доклад на сдружението. Така че аз не виждам по какъв начин принципалът е стигнал до извода, че ние не сме я изпълнили “, сподели Магдалена Иванова.

Тя демонстрира и документи, че 2021 година е завършена с облага, а за тримесечието на 2022 година, макар рецесиите и икономическите компликации, сдружението има 166 000 лева счетоводна облага.

„ Аз просто нямам пояснение какво се случва. Лошото е, че от това, което чета, аз като вътрешен инспектор съм потресена по какъв начин се погазват законите. Законът за обществените предприятия категорично показва, че с цел да се дефинира мандат на съответни хора, това би трябвало да се случи след провеждането на конкурс. А тук чета в протокола за назначение на новия ръб, че те дефинират мандат на членовете на съвета на шефовете от 5 години, считано от датата на вписването им в Търговския указател. За мен тези политически партийни назначения няма да донесат до нищо положително за развиването на зоната. Съобразно закона има критерии, на които би трябвало да дават отговор органите на ръководство, изисква се съответен опит. За мен лицето, което е квалифицирано да одобри моя пост, не има нужната подготовка “, сподели още изп.директор Магдалена Иванова.

Тя ще си търси правата, като първо ще подаде искова молба за прекъсване на вписването, защото по думите ѝ аргументите за отстраняването на борда са изцяло противозаконни и неоснователни. „ За голямо страдание това се трансформира в всеобща процедура. През март беше заменен бордът и на Националната компания „ Индустриални зони “, където новите членове също са без конкурс, само че с мандат от пет години, което е неприемливо според законовите разпореждания. Със информация от Търговския указател можете да установите, че доста от сдруженията, чийто притежател и и принципал е Министерство на стопанската система, все още подлежат на промяна на своите бордове “, показа още Магдалена Иванова.

До момента публично прессъобщение от министерството на Корнелия Нинова за промяната на борда на „ Свободна зона-Русе “ няма.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР