Бордър колито е известно с това, че се смята за

...
Бордър колито е известно с това, че се смята за
Коментари Харесай

Хранене на бордър коли

Бордър колито е известно с това, че се счита за най-интелигентното куче съгласно класациите на експертите. Очакванията са да е най-търсената порода за домакински любим, само че това не дава отговор на истината.

Причината е в по-трудната социализация на работното животно, изискваща общуване с деца или други домашни любимци от най-ранна възраст и доста работа с кучето.

Все отново бордър колито може да бъде открито най-често в къщи с двор, ферми и жилища на хора, упражняващи селскостопанска активност, където животното се усеща потребно, има работа и това му разрешава да води метод на живот, за който е основано.

Трудност в развъждането на бордър коли е неговото хранене, тъй като обратно на упованията, към всяко работещо животно е деликатният му корем и компликациите, които произлизат с храненето му от този факт.

Чувствителният корем на бордър колито постоянно се разболява, предизвиква му доскомфорт и повръщане. Алергиите, непоносимостта към някои съставки в храната, стресът, присъщ за нервни кучета като тази порода, са измежду аргументите за сходни проблеми.

Затова храната на домашния любим би трябвало да балансира добре чревната флора, да бъде подобаваща за елементарен пренос, с цел да не затруднява деликатния чревен тракт.

Зърнените култури не са за препоръчване. Оризът, царевицата и глутенът не са потребни, може да провокират освен храносмилателни, само че и кожни проблеми.

Храната на бордър колито е належащо за бъде високо енергийна, тъй като породата има високи условия по този индикатор поради своята раздразнителност и активност. Големите проценти протеин са наложителни. Висококачественото постно месо и рибата ще дадат нужните дози протеин. Яйцата също може да се включат към храната.

Малките кученца до 2 месеца наложително би трябвало да бъдат кърмени от майката, тъй като нейната кърма ще им обезпечи 90 % от защитните сили, от които те се нуждаят. Наред с майчиното мляко, от третата или четвъртата седмица мъничето може да приема и мокра храна или каша.

 Бордър коли

Основната съставна част - месото, на подрастващото животно би трябвало да бъде от високо качество, като се сервира 4 пъти дневно до възраст от 6 месеца. След това приемът се понижава до 3 или 2 хранения, както е при възрастните животни.

На възраст от 1.5 години храната на подрастващото коли би трябвало да бъде заменена с порциони за възрастни. Промяната би трябвало да бъде постепенна, предвид на сензитивната храносмилателна система. Храната за възрастни би трябвало да се редува с предходната, до момента в който тази за подрастващо куче последователно отпадне.

Тъй като породата бордър коли има усложнения с приема и преправянето на храната, естественото хранене е за предпочитане. Ако това не е допустимо, деликатно би трябвало да се подбере марката фабрично приготвена храна и да не се подменя самоволно и без причина. Мократа храна се приема по-лесно от стомаха, по тази причина стопанинът би трябвало да се ориентира към желаните високоенергийни храни от своето куче.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР